Доступність посилання

ТОП новини

В Україні немає дефіциту харчів, а пшениці й гречки є з надлишком – Мінагрополітики


В Україні достатньо продуктів харчування, а щодо пшениці та гречки, то їхні запаси у понад 1, 5 рази більші, аніж потреба в них, повідомив Радіо Свобода радник міністра агрополітики і продовольства Дмитро Шульмейстер.

«З упевненістю можу сказати, що в нашій країні достатньо продуктів. Стосовно гречки, то маємо десь у півтора рази більше, ніж потреба до вересня цього року, а пшениці задекларовано в 1,7 разів більше від потреби», – сказав Шульмейстер в ефірі програми «Ми разом».

Він висловив сподівання, що у зв’язку з тим, що Україна виробляє багато пшениці, «можна очікувати, що хліб не дорожчатиме так стрімко, як курс долара». Такі ж очікування щодо гречки, «де валютна складова невелика».

Радник міністра пояснив, що стрімке зростання попиту було викликане різким коливанням курсу долара, а не дефіцитом продуктів харчування, і «якщо десь полиці супермаркетів деякий час залишалися пустими, то лише через те, що не встигали підвезти й розкласти».

За словами Шульмейстера, зараз «усе скрізь є і ситуація стабілізувалася».

«Стосовно цін. Ми збираємо інформацію майже кожного дня. І після цього ажіотажного попиту минулого тижня ми вже бачимо, що деякі ціни пішли вниз. І це викликане, по-перше, стабілізацією курсу валюти. У Дніпропетровську й Запоріжжі цукор, за останньою інформацією, вже можна купити по 11-12 гривень. Але ми як Міністерство не можемо впливати на ринок і диктувати, за якими цінами продавати продукцію», – розповів радник міністра.

Дмитро Шульмейстер наголосив, що валютна складова є у будь-якому продукті, який виробляється в Україні. Тому, за його словами, «виробники розуміють, що їм зараз треба отримати гроші, аби зробити наступну посівну. А наступна посівна прив'язана до долара. І вони розуміють, що витрати будуть більшими».

Через різке падіння курсу гривні в Україні минулого тижня спостерігалося різке підвищення попиту на цукор, олію, гречку, борошно і сіль.

XS
SM
MD
LG