Доступність посилання

ТОП новини

Грузія хоче нормалізації відносин з Росією – Усупашвілі


Спікер грузинського парламенту Давид Усупашвілі
Спікер грузинського парламенту Давид Усупашвілі

Спікер грузинського парламенту Давид Усупашвілі заявляє, що від початку конфлікту на Донбасі, відносини між Москвою та Тбілісі погіршилися.

«Відносини погіршилися з поганих на ще гірші, тому що те, що відбувається в Україні є продовження процесу, який почався у серпні 2008 року у Грузії», – сказав Усупашвілі у п’ятницю, 6 березня в інтерв’ю Радіо Свобода.

Росія і Грузія припинили дипломатичні відносини у серпні 2008 року після шестиденної війни.

З грудня 2012 року представники Москви та Тбілісі проводять лімітовані двосторонні переговори у Празі.

Усупашвілі зазначив, що Грузія хоче нормалізації відносин з Росією. «Незалежно від того, як розвиватиметься ситуація, ми повинні жити поряд з Росією», – наголосив спікер грузинського парламенту.

Росія після війни проти Грузії 2008 року, всупереч міжнародним зобов’язанням, залишила війська на території двох сепаратистських регіонів Грузії. Москва заявила, що визнає Абхазію і Південну Осетію за «незалежні держави». Крім неї, з таким визнанням виступили з усіх держав світу тільки союзники Росії – Нікарагуа й Венесуела, а також мала тихоокеанська острівна держава Науру. У Грузії ці регіони визнають за території, тимчасово окуповані Росією.

Бойові дії на Донбасі тривають з квітня 2014 року. Вони почалися після того, як Росія анексувала український Крим. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва будь-які звинувачення відкидає. Росія зазначає, що на Донбасі можуть бути російські «добровольці».

XS
SM
MD
LG