Доступність посилання

ТОП новини

Запоріжжя оговтується після продуктового ажіотажу


Просимо наших бабусь не провокувати продовольчий хаос – активіст
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Просимо наших бабусь не провокувати продовольчий хаос – активіст

Чи варто було мешканцям Запоріжжя бігти до крамниць за продуктами тривалого зберігання до магазинів?

Євгенія Назарова

Запоріжжя – Пусті полиці, з яких «змели» сіль, цукор і крупи – такою була типова картина для магазинів Запоріжжя тиждень тому. Місто, як і низку інших населених пунктів України, тоді охопила продуктова паніка. Населення, налякане швидким падінням курсу гривні, масово скуповувало продукти тривалого зберігання. Яка ж ситуація у Запоріжжі зараз, з’ясовувало Радіо Свобода.

Скляні банки на столі. Мешканка Запоріжжя Любов Подольник демонструє свої запаси. Крупи та цукор. Каже, що не тримає їх більше ніж один кілограм вдома, однак має великий запас борошна – 25 кілограмів. Демонструє спеціальну пічку – сама робить вдома хліб. Господиня запевняє: паніці не піддалася, однак добре розуміє тих, хто побіг до магазинів скуповувати продукти тривалого зберігання.

«В громадському транспорті можна таке почути, що наступного дня побіжиш і всі гроші понесеш з дому, бо боїшся голоду. Люди з панікою до цього ставляться. Ми борошно придбали десь три тижні тому, коли ще нічого не було. Я через три дні печу хліб, тому мені потрібно борошно вдома. Коли поїхала купувати, злякалася ціни. Не стала багато брати. На все життя не придбаєш. А поки 25 кілограмів з’їмо, щось зміниться на кращий чи гірший бік», – зауважує запоріжанка Любов Подольник.

«Прохаємо наших бабусь і дідусів не провокувати хаос» – активіст

Не панікувати та не давати робити це іншим – Юрій Хохлов у дні продуктового ажіотажу разом з однодумцями ініціював у спеціальний флеш-моб. Активісти закликали громадян скуповувати харчі у рамках розумного. Писали у соцмережах, розвішували плакати «Стоп паніка» у людних місцях. Активіст певний, що паніка породжує відповідну ціну на продукти тривалого зберігання.

«Є попит – є і відповідна пропозиція ціни, тому ми зрозуміли, що і в інтернеті треба підключатися, і візуально показувати людям, що не треба панікувати. Словосполучення «Стоп паніка» говорить про те, що ми зупиняємося і прохаємо наших батьків, бабусь і дідусів не провокувати хаос на полицях магазинів, бо продукти скінчаться. Навіть сьогодні бачимо, що на полицях магазинів повно цукру за 11 гривень кілограм», – каже активіст.

«Розглядаємо питання про повернення цін на докризовий рівень» – заступник мера

Полиці магазинів Запоріжжя, які спорожніли минулого тижня – знову повні. Цікавимося у представників місцевої влади, яка ж насправді ситуація з забезпеченістю продуктами у місті. Заступник міського голови Запоріжжя Валерій Еделев запевняє, що все є в достатній кількості.

«Крупи, цукор, сіль, макарони вироби – це продукти, які скупили за один-два дні. Запаси на тиждень-два всі скупили. Насправді, продукти харчування в Україні є, – розповідає Валерій Еделев. – Той час, коли в магазинах відчувався дефіцит певних товарів, вже минув. Їх було завезено у збільшеному об’ємі з оптових складів, практично всі мережі магазинів забезпечені цими товарами. Більш того, ми розглядаємо питання про повернення цін на до кризовий рівень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG