Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко вручив Шевченківські премії: культура стане зброєю для перемоги


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко вручив Національні премії імені Тараса Шевченка лауреатам і зазначив, що розвивати культуру особливо важливо в умовах війни. Церемонія відбувалась у Національному музеї Тараса Шевченка з нагоди 201-ої річниці від дня народження українського письменника і художника.

Цього року лауреатами Шевченківської премії стали поет Юрій Буряк – за книгу поезій «Не мертве море», художник Микола Компанець – за мистецький цикл «Земля моїх батьків» та ілюстрації до творів Миколи Гоголя, письменник Костянтин Москалець – за книгу літературної критики та есеїстики «Сполохи», а також актор Петро Панчук – за втілення образу Тараса Шевченка на вітчизняній театральній сцені.

У вітальній промові президент наголосив, що українці є мирною нацією і захищатимуть свою державу – не лише зброєю, а й культурою. За його словами, у час протистояння Росії «Шевченкові слова є для нас і опорою, і натхненням».

«На моє переконання, щоб вести дієву боротьбу з агресором, утверджувати незалежність, ми маємо виробити ефективну модель культурної політики. Саме культура стане найпершою гарантією єдності України, буде нашою зброєю у протистоянні спробам розмиття національної ідентичності», – додав президент.

Лауреатів найпрестижнішої літературної премії країни обрав Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

9 березня Україна святкує 201-у річницю від дня народження українського письменника і художника Тараса Шевченка. Цього дня по всій країні і за кордоном, де живуть українці, заплановане покладання квітів до пам’ятників Кобзареві, культурно-освітні заходи, поетичні вечори.

XS
SM
MD
LG