Доступність посилання

ТОП новини

Кадиров назвав обвинуваченого в убивстві Нємцова «справжнім патріотом Росії»


Заур Дадаєв, підозрюваний у причетності до вбивства Бориса Нємцова, колишній військовослужбовець батальйону «Північ»
Заур Дадаєв, підозрюваний у причетності до вбивства Бориса Нємцова, колишній військовослужбовець батальйону «Північ»

Суд у Москві заарештував 5 підозрюваних – усі вони етнічні чеченці. Ще один підозрюваний загинув

Басманний суд Москви 8 березня постановив заарештувати пятьох підозрюваних у вбивстві російського опозиційного політика Бориса Нємцова. Двоє з них, імовірно, були затримані в Інгушетії 5 і 6 березня, троє – 7-го і 8-го. Один із затриманих, Заур Дадаєв, виявився колишнім військовослужбовцем батальйону «Північ», створеного в 2006 році під патронажем президента Чечні Рамзана Кадирова, і кавалером ордена Мужності. Уранці в неділю в Грозному була спроба затримати ще одного підозрюваного, яка закінчилася невдачею: він загинув від осколка кинутої ним самим гранати. Дадаєв заарештований до 28 квітня, суддя заявила, що він визнав свою причетність до вбивства. Глава Чечні Рамзан Кадиров увечері в неділю написав у інстаграмі, що прекрасно знав Дадаєва, вважає того «справжнім патріотом Росії» і знає, що він був ображений карикатурами на пророка Мухаммеда у журналі «Шарлі Ебдо». Услід за цим агентство «Росбалт» поширило слова анонімного джерела в правоохоронних органах про те, що сам Дадаєв у своєму зізнанні прямо сказав про те, що мотивом вбивства Нємцова слугували якісь «негативні висловлювання про мусульман, зроблені політиком». Ці заяви повністю відповідають одній з трьох версій, про які представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін говорив з перших днів після вбивства. Соратники Нємцова наполягають на ретельному розслідуванні усіх можливих версій.

На відміну від Заура Дадаєва, четверо інших підозрюваних свою провину визнавати відмовилися і висловили незгоду з вимогою прокуратури їх заарештувати, але так само були узяті під варту. Двом з п’яти заарештованих, Дадаєву та Анзору Губашеву, офіційно висунуті звинувачення у вбивстві і незаконному зберіганні зброї. Адвокати мають намір оскаржити рішення суду про арешт, а прокурор в суді говорив про можливість нових затримань.


Арешт підозрюваних у вбивстві Бориса Нємцова Басманний судом – репортаж Мумина Шакірова:


Ще вдень 7 березня про затримання двох підозрюваних у випуску новин «Першого каналу» повідомив голова ФСБ Росії Олександр Бортников. Відразу ж були названі імена та прізвища: Анзор Губашев і Заур Дадаєв. Пізніше стало відомо, що затримані вони були в різні дні, 6 і 5 березня відповідно, в різних районах Інгушетії, Малгобекському та Назранівському. Про це розповів виданню «Кавказький вузол» виконуючий обов’язки секретаря Ради безпеки Інгушетії Альберт Барахаєв. Він же згадав третього затриманого разом із Анзором Губашевим був затриманий його брат Шахід (Шагід) Губашев, і пояснив, що брати Губашеви є двоюрідними братами Дадаєва. Водночас «РІА Новости» з посиланням на представника Радбезу Інгушетії повідомило про те, що разом і з Зауром Дадаєвим був затриманий чоловік, який перебував з ним у машині.

До Басманного суду Москви у неділю, однак, доставили не чотирьох, а п’ятьох підозрюваних у цій справі крім Заура Дадаева і братів Анзора та Шагіда Губашевих, це Хамзат Бахаєв і Тамерлан Ескерханов. Один з них може бути тою самою людиною, про затримання якої в машині разом із Зауром Дадаєвим повідомлялося раніше.

Суд розглядав окремо справи Заура Дадаева і Анзора Губашева, окремо Шагіда Губашева, Тамерлана Ескерханова і Хамзата Бахаєва. Як повідомив із зали суду кореспондент видання «Медіазона», першим двом були висунуті звинувачення за статтями «вбивство, вчинене організованою групою з корисливих мотивів або за наймом» і «незаконне зберігання або перевезення зброї».

Тамерлан Ескерханов у Басманному суді. 8 березня 2015 року
Тамерлан Ескерханов у Басманному суді. 8 березня 2015 року

На іншому засіданні суду, у справах Шагіда Губашева, Ескерханова і Бахаєва, прокурор пояснив, що затримані вони були 7 і 8 березня тобто на кілька днів пізніше, ніж Заур Дадаєв і Анзор Губашев. Це спростовує слова Альберта Барахаєва про те, що Анзор Губашев був затриманий разом зі своїм братом 6 березня. Ніхто з цієї трійки своєї провини не визнав. Журналісти цитують слова затриманих: Шагід Губашев сказав, що «не скоював злочину, має виразку дванадцятипалої кишки», Ескерханов «перебував під час злочину на робочому місці».

За словами Хамзата Бахаева, він «жодним чином не брав участь в цьому, жодним рухом, ні про що не знав, був удома, коли приїхали співробітники, не намагався втекти». Бахаєв додав, що є єдиним годувальником шістьох дітей. Незважаючи на це, суд заарештував усіх трьох: Шагіда Губашева до 7 травня, Тамерлана Ескерханова і Хамзата Бахаева до 8-го. Виступаючи на цьому засіданні суду прокурор заявив, що поки встановлені і затримані «не всі співучасники злочину».

На засіданні, що відбувалося паралельно, не визнав провини, відкинувши звинувачення, і Анзор Губашев. На його обличчі і зап’ясті кореспонденти в залі суду помітили садна. Лише Заур Дадаєв, як повідомляє «РІА Новости», зізнався в причетності до злочину, хоча відомо про це тільки зі слів судді, що посилається на надані ним свідчення. Дадаєв, якщо вірити свідченням репортерів, що працювали в залі, був не дуже схожий на людину, яка зізналася в убивстві:


Заур Дадаєв в суді. Єдині його слова – «Я люблю пророка Мухаммеда»:


Ще троє затриманих, справи яких розглядав інший суддя:


Заур Дадаєв і Анзор Губашев були арештовані судом до 28 квітня. Цією датою, як сказав у суді старший слідчий з особливо важливих справ Ігор Краснов, зараз визначений термін слідства у справі щодо вбивство Бориса Нємцова. Решта, які поки що в статусі підозрюваних, на два місяці від дня затримання до 7-8 травня.

Незважаючи на те, що четверо підозрюваних були затримані в Інгушетії (про те, де був затриманий п’ятий, поки не повідомляється), всі вони є етнічними чеченцями, пояснив Альберт Барахаев «Кавказькому вузлу», їхні сім’ї з 60-х років переїхали до Малгобекського району тодішньої Чечено-Інгушської АРСР. Останні 10 років ніхто із затриманих за місцем прописки не проживав.

Заур Дадаєв, за словами його дядька, останні 10 років служив у батальйоні «Північ» (створений в 2006 році під особистим патронажем президента Чечні Рамзана Кадирова, командир Алібек Делімханов, герой Росії, брат найближчого соратника Рамзана Кадирова Адама Делімханова – ред.), який структурно входить до 46-ї Окремої бригади оперативного призначення Внутрішніх військ МВС Росії. Неодноразово був нагороджений.

Слова дядька Дадаєва підтвердив увечері в неділю і глава Чечні Рамзан Кадиров, який назвав Заура Дадаєва «справжнім патрітом Росії».

«Басманний суд Москви санкціонував арешт Заура Дадаева, який підозрюється в причетності до вбивства Бориса Нємцова. Я знав Заура, як справжнього патріота Росії. Він з перших же днів створення полку, що входить до складу 46-го ОБРОН ВВ МВС Росії, служив у ньому. Мав звання «лейтенант». Обіймав посаду заступника командира батальйону. Заур був одним з найбільш безстрашних і мужніх військовослужбовців полку. Він особливо відзначився в бою поблизу Беноїт, коли проводилася спецоперація проти великої банди терористів. Нагороджений орденом Мужності, медалями «За відвагу», «За заслуги перед Чеченською Республікою», Листом подяки Глави Чеченської Республіки та ін. Я твердо переконаний, що він щиро відданий Росії, був готовий віддати за Батьківщину життя. Мені незрозумілі справжні причини і мотиви звільнення Заура з лав Внутрішніх військ МВС Росії. Кажуть, він пояснював це хворобою матері. ЗМІ передають, що Заур в суді підтвердив свою причетність до вбивства Бориса Нємцова. Усі, хто знає Заура, стверджують, що він є глибоко віруючою людиною, а також, що він, як і всі мусульмани, був вражений діями Шарлі і коментарями на підтримку друкування карикатур. Я доручив секретарю Радбезу Чеченської Республіки Вахітові Усмаєву провести ретельне розслідування обставин звільнення Заура, вивчити його поведінку, настрій перед відходом зі служби. У будьякому випадку, якщо суд підтвердить провину Дадаева, то, вбивши людину, він скоїв тяжкий злочин. Але хочу знову зазначити, що він не міг зробити й кроку проти Росії, заради якої багато років ризикував власним життям», – зазначив Кадиров.

На офіційному сайті глави Чеченської Республіки, дійсно, є список, де ім’я та прізвище Заура Дадаєва в 2010 році згадуються в переліку нагороджених на честь 10-річчя бригади. З нього випливає, що Дадаєв був нагороджений орденом Мужності, який отримав безпосередньо з рук міністра внутрішніх справ Росії Рашида Нургалієва. У цьому списку Заур Дадаєв згадується як сержант, хоча Кадиров говорить про нього як про лейтенанта. Раніше в неділю інші ЗМІ приписували Дадаєву різні посади і звання, аж до заступника командира полку. Не було ясності і щодо того, чи продовжував він служити на момент вбивства Бориса Нємцова. Якщо вірити словам Кадирова в Інстаграмі, Дадаєв звільнився зі збройних сил.

Увечері в неділю агентство «Росбалт» поширило з посиланням на анонімне джерело в правоохоронних органах слова самого Заура Дадаєва. Згідно з ним, він організував вбивство Бориса Нємцова «через неодноразові негативні висловлювання політика про мусульман і їхню релігію». Ця інформація, як і запис Кадирова в Інстаграмі зі згадкою карикатур в «Шарлі Ебдо», повністю вписується в одну з трьох версій злочину, про які говорило слідство з перших днів після вбивства «ісламсько-екстремістський слід». 28 лютого на сайті Слідчого комітету було опубліковано заяву представника цього відомства Володимира Маркіна, в якому говорилося, що Нємцов «отримував погрози у зв’язку з його позицією щодо розстрілу журналістів редакції журналу «Шарлі Ебдо» в Парижі». Ця версія, як і дві інші («провокація для дестабілізації політичної обстановки в країні» і «внутрішньоукраїнські події»), викликала сумніви у багатьох, хто знав Нємцова, і просто у представників російської опозиції. Висловлювання Нємцова про трагедію «Шарлі Ебдо», дійсно, були далеко не найрадикальнішими серед низки подібних.

Коментар Рамзана Кадирова пролив світло і на ранковий інцидент в Грозному. У неділю в столиці Чечні поліція спробувала затримати ще одного підозрюваного, який на той момент вважався п’ятим. Однак, за версією «Інтерфаксу», що посилається на неназване джерело, чоловік кинув у поліцейських гранату, від одного з осколків якої загинув сам. Кадиров назвав ім’я та прізвище загиблого Беслан Шаванов, охарактеризувавши його як «хороброго воїна»: «Таким же хоробрим воїном [як Дадаєв] був і Беслан Шаванов, загиблий напередодні під час спроби затримання. Ми віримо, що буде проведено ретельне розслідування, яке покаже, чи дійсно винен Дадаєв, і що насправді було причиною його вчинку».

Анзор Губашев
Анзор Губашев

Що стосується братів Анзора і Шахіда (Шагіда) Губашевих, то вони, за словами Альберта Бахараєва, працювали в Підмосков’ї, Анзор, за словами родичів, працював в супермаркеті (ймовірно, охоронцем, як випливає з інформації «РІА Новости» ред), Шагід був водієм вантажівки. Рідні затриманих братів не вірять в їхню можливу причетність до вбивства Бориса Нємцова і говорять про «провокації». «Що мій син, що мої племінники, вони вже дорослі люди, їм вже більше за 30 років, і я не вірю, що вони могли піти на такий злочин. Племінники мої Губашеви останні роки працювали в Москві. Я ніколи не чула, що вони займаються протиправними діями», сказала «Інтерфаксу» мати Заура Дадаєва Аймані Дадаєва.

Соратники Нємцова поки відреагували на новину про затримання підозрюваних стримано. Колишній прем’єр-міністр Росії Михайло Касьянов, один з керівників партії РПР-ПАНРС, сказав, що прізвища затриманих «йому ні про що не говорять». Опозиціонер Ілля Яшин написав у Фейсбуці, що у справі про вбивство Нємцова незалежно від того, чи причетні до нього затримані, має бути допитано вище керівництво Росії. Яшин, втім, додав, що на «нахабний чеченський стиль виконання» вбивства йому вказував один із експертів, з якими він спілкувався:

​Борис Нємцов був убитий, за офіційною версією, на Великому Москворецькому мосту в центрі Москви пізно увечері 27 лютого. Невідомі кілька разів вистрілили йому в спину. Деякі блогери та журналісти піддають офіційно оприлюднені обставини вбивства сумнівам, вказуючи на їхні нестиковки із загальнодоступними фото- і відеоматеріалами з місця подій.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

На цю ж тему:

09.03.2015
Яшин назвав «ісламський слід» у вбивстві Нємцова замовленням Кремля

Офіційна версія слідства не витримує ніякої критики, «вона повністю виводить з-під удару Путіна» − соратник Нємцова далі
  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG