Доступність посилання

ТОП новини

Діти бійців і переселенців садили «Тарасову вербу»


Діти бійців і переселенців садили «Тарасову вербу» у Львові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

У Львові вшанували 201-у річницю від дня народження Тараса Шевченка

У Львові з нагоди дня народження Тараса Шевченка діти бійців і вимушених переселенців садили вербу і читали вірші Кобзаря.

Семирічна Ангеліна Макогін, тато якої учасник АТО, прочитала «Заповіт» Тараса Шевченка. «Тому, що мені цей вірш найбільше сподобався і він гарний», – пояснила дівчинка. 19 березня її тато знову поїде у зону бойових дій. «Переживаю і бажаю йому, щоб він завжди перемагав і щоб їх оберігав завжди Бог», – говорить дитина. До Шевченкових днів вибрала «Заповіт».

Її ровесник Артур Овсюк із родини вимушених переселенців. Із батьками приїхав у Львів із Лисичанська торік у липні. У місті Лева сім’я винаймає помешкання. Артур прочитав:

Отаке-то було лихо
По всій Україні!
Гірше пекла… А за віщо,
За що люде гинуть?

«Гайдамаки» якраз асоціюються з нинішніми подіями в Україні, пояснила мама Артура. Саме вона вибрали для сина ці слова. «Український народ завжди був у біді. Так є, на жаль, і зараз».

Акція поєднання

Діти разом із батьками взяли участь в акції «Тарасова Верба», яку для них організували волонтери «Самооборони Львівщини». Вони висадили у Левандівському парку гілочки з верби, посадженої Тарасом Шевченком в Казахстані під час заслання у 1850 році. Навіть для самого Кобзаря тоді було дивом, що у пустелі виросло дерево, яке потім назвали «Тарасовою вербою» і вона витримала 150 років, а гілочки з неї розвезли усім світом, і там виросли верби. Таким чином і започаткували акцію єднання довкола Шевченка. У Львові висаджено дерево з гілочок «Тарасової верби» у Стрийському парку, а тепер і у Левандівському.

За словами волонтерів, це акція поєднання українців у день народження Кобзаря. Нині волонтерський центр опікується понад 600 родинами вимушених переселенців.

Люди приходять з масою проблем. Їм потрібно: від елементарних речей до помешкання і роботи
Валерій Веремчук

«Приїжджають сім’ями, в основному жінки з дітьми. Від держави отримують лише статус. Люди приходять з масою проблем. Їм потрібно: від елементарних речей до помешкання і роботи. Багато з них працюють волонтерами, збирають допомогу для армії. Львів’яни готові допомогти переселенцям, коли люди самі тягнуться, не вимагають і не зловживають», – говорить Валерій Веремчук, керівник «Самооборони Львівщини».

В області проживає, за різними даними, від 10 до 15 тисяч переселенців з Донбасу. Лише невелика частина з них об’єдналась у громадську організацію і відгукується на акції, які відбуваються у місті.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG