Доступність посилання

ТОП новини

«Ми спостерігаємо процес вигороджування замовників» – російський журналіст про справу Нємцова


Акція пам'яті Бориса Нємцова у Києві. 28 лютого 2015 року
Акція пам'яті Бориса Нємцова у Києві. 28 лютого 2015 року

Путін нагороджує Кадирова, а прихильники Нємцова не вірять в ісламський слід у його вбивстві

Російські ЗМІ повідомляють про нові затримання у справі про вбивство Бориса Нємцова. За даними «Росбалта», під час спецоперації в Шелковському районі Чечні затримано двох осіб, імена яких не повідомляються. Раніше агенство «Росбалт» з посиланням на джерела в правоохоронних органах повідомило, що затриманий за підозрою у вбивстві опозиційного політика Заур Дадаєв фактично зізнався в організації злочину, який вчинив «через негативні висловлювання Нємцова про мусульман, які проживають в Росії, і пророка Мухаммеда».

8 березня Басманний суд Москви видав санкцію на арешт Заура Дадаєва і ще чотирьох підозрюваних у причетності до злочину – братів Анзора і Шагіда Губашевих, Хамзада Бахаєва і Тамерлана Ескерханова – до 28 квітня.

Раніше про можливу причетність радикальних ісламістів до вбивства Нємцова говорив представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін. За інформацією слідства, «Нємцов отримував погрози у зв’язку з його позицією щодо розстрілу журналістів редакції журналу Charlie Hebdo в Парижі».

За передбачуваного вбивцю Бориса Нємцова, колишнього заступника командира батальйону «Північ» Заура Дадаєва заступився глава Чечні Рамзан Кадиров, який написав у своєму Instagram, що «він не міг зробити й кроку проти Росії, заради якої багато років ризикував власним життям».

За даними Росбалта, в Басманному суді тільки Дадаєв визнав свою причетність до вбивства Нємцова, яке вчинив «через його негативні висловлювання про мусульман і пророка Мухаммеда».

Коментуючи напад 7 січня на редакцію сатиричного журналу Charlie Hebdo, Борис Нємцов писав, що «вбивство – це тяжкий гріх, в тому числі і відповідно до Корану». Він назвав злочин «середньовічною ісламською інквізицією». «Не повинно бути жодного виправдання терору. Коли тут деякі пишуть, що карикатуристи самі винні, що знущалися над пророком Магометом, вони виправдовують вбивства. Вбивство – це тяжкий гріх, в тому числі і відповідно до Корану, а сатира, навіть знущальна, гріхом не є. І порівняння карикатуриста з убивцею-фанатиком тільки провокують терористів. Годі вбивць порівнювати з журналістами», – написав опозиціонер після теракту в Парижі.

Тоді ж колишній глава ЮКОСу Михайло Ходорковський закликав ЗМІ на знак солідарності почати публікувати карикатури на пророка Мухаммеда. Рамзан Кадиров оголосив його своїм «особистим ворогом» і «ворогом усіх мусульман світу». Нємцов тоді заявляв, що «Кадиров вже всіх дістав своїми погрозами», і його «давно пора посадити».

Незважаючи на активну розробку «чеченського сліду» у вбивстві Бориса Нємцова, багатьом ця версія здається неправдоподібною і неспроможною. Соратник Бориса Нємцова Ілля Яшин назвав її «маячнею і результатом політичного замовлення Кремля».

Олександр Риклін
Олександр Риклін

Головний редактор «Щотижневого журналу» Олександр Риклін також не вірить в офіційну версію того, що сталося.

Мені здається, це йому (Дадаєву) все продиктували, я думаю, буквально в той час, як він летів в літаку. Розповіли докладно, що треба говорити
Олександр Риклін

– Уявити собі, що навіть колишній заступник командира полку елітного підрозділу Кадирова раптом опинився серед ісламських фундаменталістів, в принципі, можна. Але набагато складніше уявити, що він ще з якихось там хлопців, які давно жили в Москві, місцевих бандитів, набрав воїнство. Вони що, осередок «Аль-Каїди» створили у нас під Москвою? Можливо, простежується якийсь зв’язок з якимись іншими ісламськими угрупуваннями? Це абсолютний абсурд. Не вірю ні секунди. Цілком можливо, що вони – реальні виконавці, хоча хотілося б побачити докази. Мотиви? Мені здається, це йому (Дадаєву) все продиктували, я думаю, буквально в той час, як він летів в літаку. Розповіли докладно, що треба говорити.

– Чому вирішили зараз запропонувати таку версію для громадськості – черговий «чеченський» слід?

– Тому що іншого немає. Ми ж не знаємо деталей. Цілком можливо, що виконавці реальні. А тоді треба щось говорити. Цілком можливо, що йшла якась торгівля з вищим чеченським керівництвом. Там дуже багато може бути різних підводних каменів. Наші всякі спеціальні люди з вищих ешелонів влади і чеченські – це найзручніший для всіх варіант, найзручніша версія. Хтось у когось в результаті опинився на гачку, хтось від когось опинився в залежному становищі. Це нормально. Так тепер спецслужби працюють.

Григорій Шведов
Григорій Шведов

Головний редактор інтернет-видання «Кавказький вузол» Григорій Шведов вважає, що мета офіційного розслідування вбивства Бориса Нємцова – вигородити справжніх замовників його вбивства:

Ми спостерігаємо процес вигороджування замовників
Григорій Шведов

– Я абсолютно не довіряю цій версії. Вважаю, що ми спостерігаємо процес вигороджування замовників. Спочатку нам намагалися представити версію про те, що замовники знаходяться поза межами нашої батьківщини, таким чином, захистити високопоставлених росіян, що займають високі посади, від того, щоб їх вважали замовниками. Ця версія розвалилася, в тому числі і завдяки публікації «Кавказького вузла». (Інтернет-видання вперше повідомило, що Заур Дадаєв служить у військовому підрозділі «Північ» і має нагороди за час служби в підрозділі – ред.). Потім ЗМІ почали давати іншу інформацію. Тепер потрібна нова версія, оскільки дуже складно вважати, що замовники діяльності кадировських силовиків можуть перебувати за кордоном. Тому виникає ця нова версія, знову з неназваних джерел, сенс якої знову ж вигородити відповідальних осіб, продемонструвати, що ці люди самостійно ухвалили рішення, що вони ні від кого не брали замовлення, а діяли зі своїх патріотичних міркувань. Ця версія цілком укладається в пост Кадирова в інстаграмі.

Я вважаю, що був кинутий такий рятувальний круг, посланий меседж підозрюваному у вбивстві – слідуй цій версії, і з тобою все буде нормально
Григорій Шведов

– Кадиров фактично заступився за людину, яка зізналася у вбивстві Бориса Нємцова. Чому, як Ви вважаєте?

– Я вважаю, що заступився – це неправильний дієслово. Я вважаю, що був кинутий такий рятувальний круг, посланий меседж підозрюваному у вбивстві – слідуй цій версії, і з тобою все буде нормально. Дотримуючись цієї версії, звісно, підозрювані не будуть говорити про те, що їх хтось залучав за гроші. Так що, думаю, що це було таке комунікативне послання.

Олексій Малашенко
Олексій Малашенко
Коли в ім’я Пророка стріляють у спину – це просто удар по Пророку, по його іміджу. Таке відчуття, що ця версія прикриває ще щось, чого ми не знаємо
Олексій Малашенко

Політолог Олексій Малашенко також не довіряє версії про те, що Бориса Нємцова вбили ісламські релігійні фанатики: «Практика нашого правосуддя показує, що визнання не є остаточним доказом того, що було. Тому, чесно кажучи, у мене великої довіри до цих зізнань немає. Виходить, що за дуже короткий термін була створена якась організована група. Я не думаю, що це було можливо. По-друге, як було організовано саме вбивство. Коли в ім’я Пророка стріляють у спину – це просто удар по Пророку, по його іміджу. Крім того, особисто у мене таке відчуття, що ця версія прикриває ще щось, чого ми не знаємо, на жаль. А якщо трошки ширше подивитися, то це підстава Кадирова, оскільки це він організовував всі ці демонстрації, він створював на Кавказі обстановку нетерпимості. Ось до чого це призвело. За цією логікою, вбити зараз можна кожного. Наприклад, будь-якого ісламознавця, який ставиться до Корану не як до книги Аллаха, а просто як до якогось тексту. Це теж не працює ні на Кадирова, ні на Путіна. У цьому є якась брехня, є якісь спроби все представити зовсім не так, як це було насправді. Напевно, простіше це було уявити взагалі як якесь побутове вбивство. Але всією інформацією ми не володіємо. А в ці зізнання віриться насилу».

ЗМІ повідомили, що родичі затриманих за підозрою у вбивстві Бориса Нємцова не вірять в їхню причетність до злочину. «Мій брат 11 років працює в лавах нашої армії. Захищає батьківщину, захищає Росію. У важких умовах працює, у лісі, бере участь у різних операціях і славиться тільки відвагою. Він завжди на передовій», – сказала Тамара Дадаєва в інтерв’ю телеканалу «Дождь».

За її словами, Заур Дадаєв має численні нагороди, зокрема, отримав орден Мужності від Рашида Нургалієва (нагородження відбулося в 2010 році, коли Нургалієв очолював МВС Росії). «Орден Кадирова у нього, зірка Кадирова», – додала вона. Зурпан Губашева, мати обвинувачених Шагіда і Анзора Губашевих, також заявила, що не вірить у їхню причетність до вбивства.

Стало відомо, що президент Росії Володимир Путін нагородив орденом Пошани главу Чечні Рамзана Кадирова. Як сказано в указі, Кадиров удостоєний нагороди «за досягнуті трудові успіхи, активну громадську діяльність та багаторічну сумлінну працю». Указ був підписаний президентом Путіним напередодні, відзначає «Інтерфакс». Цим же указом орденом «За заслуги перед Вітчизною II ступеня» нагороджено депутата Держдуми Росії Андрія Лугового – головного підозрюваного у справі про вбивство в Лондоні колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка.


Про те, як до чеченської версії Бориса Нємцова поставилися в Чечні, Радіо Свобода розповів оглядач служби мовлення мовами народів Північного Кавказу Льома Чабан.

Нємцова в Чечні згадують тепло – саме він свого часу зібрав мільйон підписів проти війни, ніхто з інших російських політиків такого не робив
Льома Чабан

– Багато, звичайно, вважають, що чеченців вкотре призначили винними. Вбивство Анни Політковської «зависло» на чеченцях, тепер Борис Нємцов... Але навіть якщо цей злочин скоїли чеченці, потрібно спробувати зрозуміти, кому смерть Нємцова була вигідна. Нємцова в Чечні згадують тепло – саме він свого часу зібрав мільйон підписів проти війни, ніхто з інших російських політиків такого не робив. Мені дуже рідко доводилося в Чечні зустрічати людей, які критикували б Нємцова.

В останні 4-5 років саме чеченське суспільство дуже сильно розділилося – можна сказати, роздвоїлося, хоча є і внутрішні поділи всередині основних груп. Умовно кажучи, є чеченці і є пропутінські кадировці. Багато хто розуміє: не національний аспект, а служіння чорним силам влади, які прийшли до управління країною, стає визначальною характеристикою. Велика частина заарештованих – так чи інакше служили в кадировській системі. Приміром, той самий Заур Дадаєв, який нібито зізнався у скоєнні вбивства, – з батальйону МВС «Північ». Той, який в Грозному підірвав себе – заступник командира батальйону «Схід». На початку Другої Чеченської війни ГРУ організувало на території республіки три батальйони, які формувалися за територіальною ознакою (південь, схід, північ Чечні). Такі батальйони – фактично армія Рамзана Кадирова. Батальйоном «Північ» командує Алімхан Делімханов, двоюрідний брат Кадирова і брат депутата Адама Делімханова.

– Це його вважають головним представником різних інтересів Кадирова в Москві?

Дуже малоймовірно, щоб усі ці заарештовані могли виявитися причетними до такого злочину, як вбивство Нємцова, без дозволу Грозного
Льома Чабан

– Так, саме його. Так от, дуже малоймовірно, щоб усі ці заарештовані могли виявитися причетними до такого злочину, як вбивство Нємцова, без дозволу Грозного, без погодження своїх дій з керівництвом республіки. Звісно, не спійманий – не злодій, доказів цієї теорії немає. Але багато людей вважають саме так.

– Дадаєви – це відома чеченська родина?

– Дадаєвих в Чечні – як Іванових в Росії. Це прізвище не пов’язане з назвою тейпа, я не багато про нього знаю. Рядовим бійцем його не назвати, тому що він пробув у лавах кадирівців років 10-12 пробув. Кадиров же в Instagram дуже зацікавлено заступився за всю цю групу. До речі, за Кадировим це спостерігається вперше – щоб він в такій відкритій формі підніс до небес тих людей, яких підозрюють у вбивстві людини. І з цього теж люди в республіці роблять висновки.

– З одного боку, сьогодні Кадиров отримав орден від Путіна, хоча прес-служба президента стверджує, що збіг випадковий і що нагорода присуджена очільнику Чечні давно. З іншого боку, заява Кадирова фактично суперечить заявам Путіна. Президент говорив про вбивство Нємцова як про ганебний для країни злочин, а Кадиров вважає заарештованих патріотами Росії, хорошими бійцями, які, якщо і вчинили злочин, то через засмучення.

Почерк Кремля – красиво говорити і під прикриттям гарних слів робити непорядні справи
Льома Чабан

– Я припускаю, що це політична гра, яка ведеться не вперше. Наприклад, наприкінці минулого року Путіну відкрито поставили запитання – чому спалюють будинки родичів ймовірних терористів у Чечні. Президент дав цьому відповідну оцінку, до його слів було не причепитися. Але юридично жодних дій не послідувало – ні на адресу Кадирова, ні на адресу виконавців, ніхто їх не шукав. А люди ж все бачать, вони знають людей в обличчя, показують цих паліїв. Це не просто люди в цивільному одязі – приходять поліцейські у формі і спалюють. Це почерк Кремля – красиво говорити і під прикриттям гарних слів робити непорядні справи.

– Борис Нємцов був одним з небагатьох російських політиків, які відкрито критикували Рамзана Кадирова і відверто характеризували режим, який Кадиров створив у Чечні. У Кадирова була озлобленість на Нємцова, як Ви думаєте?

– Гадаю, що так, адже між ними була досить гостра перепалка з приводу вбивства журналістів Charlie Hebdo. Ми прекрасно знаємо, що Кадиров в таких чварах не дозволяє противнику останнє слово залишити за собою. Кадирову вдавалося позбавлятися від своїх опонентів: у Туреччині близько 20 осіб вбито, і, що б не говорили, з приводу цих смертей, питання до керівництва Чечні залишаються. Згадаймо вбивство в Австрії колишнього охоронця Кадирова Умара Ісраїлова, та й вбивство в Москві політичного суперника чеченського лідера Руслана Ямадаєва. Теж, до речі, все в центрі міста відбулося, тільки на іншій набережній Москва-ріки.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG