Доступність посилання

ТОП новини

Сенатори звинувачують Путіна у спробах відновити Російську імперію


Джон Маккейн
Джон Маккейн

Американські сенатори виступили з двопартійним закликом надати Україні військово-економічну допомогу

Американські сенатори Кріс Мерфі і Джон Маккейн виступили з двопартійним закликом надати Україні військово-економічну допомогу, заявивши, що президент Росії Володимир Путін хоче «відновити Російську імперію» і може загрожувати союзникам по НАТО.

«Щоб зрозуміти, що відбувається в Україні, нам потрібно зрозуміти Володимира Путіна», – заявив Маккейн, виступаючи в понеділок перед кількома сотнями людей, які зібралися в Українському національному домі в Гартфорді, штат Коннектикут.

Це людина, яка хоче відновити Російську імперію. Якщо ми зрозуміємо це, ми зможемо краще впоратися з його амбіціями... А це означає військову допомогу Україні
Джон Маккейн

«Це людина, яка хоче відновити Російську імперію. Якщо ми зрозуміємо це, ми зможемо краще впоратися з його амбіціями ... А це означає військову допомогу, але, думаю, це також означає економічну допомогу Україні», – додав Маккейн, який очолює комітет Сенату з питань збройних сил.

Демократ з Коннектикуту Мерфі і республіканець з Аризони Маккейн разом відвідали Україну в грудні 2013 року. Тоді вони виступили на київському Майдані перед сотнями тисяч проєвропейських демонстрантів, які були критично налаштовані до президента Віктора Януковича.

Маккейн назвав цей досвід «зворушливим і емоційним». Аудиторія зустріла бурхливими оплесками слова Маккейна про те, що він опинився під санкціями Путіна.

«Я великий шанувальник Джорджа Буша-молодшого, але коли він заявив, що, поглянувши в очі Володимира Путіна, він побачив його душу, я сказав, що коли я глянув у його очі, то побачив букви «КДБ», – сказав Маккейн.

Путін заперечує, що озброює сепаратистів у Східній Україні, але Маккейн і Мерфі ставляться до слів російського лідера зі скептицизмом.

В Україну вторглася російська армія. Нам потрібно дати їм певні можливості для відповідної боротьби.
Кріс Мерфі

«В Україну вторглася російська армія, – заявив Мерфі після форуму. – Все, що робить Україна, так, кожен їх постріл робиться для захисту їхньої країни. Нам потрібно дати їм певні можливості для відповідної боротьби. Мова йде про надання цій країні можливостей оборонятися».

На думку Маккейна, війна в Україні – це перший випадок за 70 років, коли європейську країну розриває на частини зовнішня сила.

Справа не тільки в Україні, справа в Молдові, країнах Балтії та Польщі. Амбіції Путіна полягають у відновленні Російської імперії
Джон Маккейн

«Справа не тільки в Україні, справа в Молдові, країнах Балтії та Польщі. Амбіції Путіна полягають у відновленні Російської імперії, і полем битви зараз є Україна», – сказав сенатор.

Ставки дуже великі, додав Мерфі. «Сьогодні Путін марширує по Україні, але завтра він може марширувати по території союзника по НАТО, якого Сполучені Штати зобов’язані захищати згідно з договором», – сказав він.

«Це має пряме відношення до жителів Коннектикуту, оскільки тут проживає потужна українська громада. Але в кінцевому підсумку йдеться про те, що Сполучені Штати підтримують світовий порядок і верховенство закону і про можливі загрози інтересам американської національної безпеки», – сказав Мерфі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG