Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти нарощують сили поблизу Маріуполя – Ківа


Український військовий поблизу Маріуполя 21 жовтня 2014 року
Український військовий поблизу Маріуполя 21 жовтня 2014 року

«Кількості техніки в сепаратистів – вже більш ніж достатньо для наступу. І зараз йдуть підвози»

Сепаратисти продовжують порушувати режим тиші на Донбасі, а відтак і «мінські домовленості» – говорять в штабі АТО і повідомляють, що вчора бойовики обстріляли позиції збройних сил України 24 рази. Удару з гранатометів завдали по населеному пункту Піски, поблизу Опитного, і по шахті Дутковської, також із зенітної установки вели вогонь по селищу Невельське. Також напруженою залишається ситуація на Маріупольському напрямку поблизу селища Широкине, яке лише вчора сепаратисти двічі обстріляли зі мінометів і стрілецької зброї.

Як повідомляє штаб оборони Маріуполя, 10 березня зранку бойовики здійснили обстріл селища Широкине зі стрілецької зброї та вдень застосували міномети. Також були зафіксовані декілька поодиноких пострілів, які не мають ніякого відношення до обстрілу або ж до штурмових дій.

За словами командира полку «Азов» Андрія Білецького, селище потрібне як українській армії, так і бойовикам. Він пояснив 24tv.ua, що для української сторони – це пункт контролю за висотою та напрямку в сторону Новоазовська, а для супротивника – територія наступу на Маріуполь.

В свою чергу в прес-центрі АТО кажуть, що вчорашні спроби штурму з боку бойовиків були безуспішними та їм не вдалось прорвати оборону. Українські військові контролюють ситуацію та готові до можливого штурму.

Ківа: кількості техніки у сепаратистів є достатньо для наступу

Через бої у селищі Широкине маріупольці протягом дня чули постріли зі східного напрямку та, за словами прес-офіцера сектору «М» Олега Сушинського, ситуація контролюється та загрози для Маріуполя немає. Також прес-офіцер зауважив, що Збройні сили України мають необхідні сили та можливості, щоб відбити атаки противника та позиції українських військових залишаються незмінними. За інформацією прес-центру АТО поблизу Маріуполя активізувалась повітряна розвідка, вчора було зафіксовано 5 безпілотників.

Сепаратисти в соціальних мережах повідомляють про обстріляні позиції району Донецького аеропорту з боку української армії та кажуть про те, що збройні сили угруповань не відповідали на вчорашні обстріли, які бойовики називають провокацією Києва з метою виправдати відсунення свого важкого озброєння від лінії зіткнення. Також проросійські бойовики звинувачують Збройні сили України у порушенні мінських домовленостей про припинення вогню.

Натомість, за словами Іллі Ківи, заступника начальника Головного управління МВС України в Донецькій області, робота проросійських бойовиків у посиленні своїх позицій і можливих наступальних діях є максимальною. Кількість техніки, яку сконцентрували сепаратисти, як сказав він 24tv.ua, є достатньою для наступу.

«Кількості техніки, яку вони сконцентрували на основних напрямах, – вже більш ніж достатньо. І зараз йдуть підвози як боєприпасів, так і живої сили. У нас є фото і відео мешканців міста. Те, що противник накопичує сили на основних напрямах, а це – Горлівка Авдіївка і Широкино – ні в кого вже не викликає сумнівів», – наголосив Ківа.

З огляду на відгуки маріупольців у спільнотах в соціальних мережах, паніки не простежується. Люди вірять у сили української армії або ж ставляться нейтрально. В місті продовжують працювати волонтерські організації. Зокрема, в штабі оборони Маріуполя працює гаряча лінія, куди маріупольці можуть подзвонити та дізнатись про ситуацію в місті та на її підступах.

  • Зображення 16x9

    Анна Чуданова

    На Радіо Свобода працюю з лютого 2015 року. Регіональний кореспондент у Маріуполі. Народилася 1993 року в місті Маріуполь, Донецької області. Здобуваю ступінь магістра у Школі журналістики УКУ (Український Католицький Університет).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG