Доступність посилання

ТОП новини

Сартана: з похорон на похорони


Жителі села Сартана під Маріуполем згадують, як виживали під бомбардуваннями
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

«Я чую якийсь свист і шум. Летить. Я відразу зрозумів, що щось не так. Кричу всім: лягайте!»

Як живуть українські села на Донбасі поблизу лінії фронту? Кореспондентка Радіо Свобода побувала в грецькому селі Сартана поблизу Маріуполя.

Федір Байдаєв, активіст грецької місцевої грецької громади села Сартана під Маріуполем, згадує, як 14 жовтня минулого року жителі села поверталися з похорону.

І тут вибух, страшний вибух. Туди почали потрапляти «гради», ось тут поруч. Купа людей розірваних навпіл
Федір Байдаєв

«І тут вибух, страшний вибух. Туди почали потрапляти «гради», туди, ось тут поруч. Купа людей розірваних навпіл, відірвані ноги, голови відірвані. Лежить син – відірвані пальці, рука вся в крові, весь в крові, дивиться на нас, кричить, швидко принести джгут, перев’язати, інакше стече кров’ю», – розповідає Федір Байдаєв.

Сина прооперували в Харкові, залишився жити, але ніхто не допомагає, лікарняний не оплачують, бідує, каже Федір Кузьмич. Він веде нас до сусідки – Надії Балджи. Її чоловік Василь загинув у тій самій жалобній процесії.

«Він веселий був, такий знаєте. Як він мене жалів, як він мене любив, тепер тільки згадую», – каже Надія Балджи.

У Надії – рак головного мозку. Вісім років тому їй зробили операцію, через яку почалися проблеми.

«Темряви після операції стала бояться взагалі не знаю як. Мене ось так все тремтить, коротше я темряви панічно боюся», – розповідає жінка.

Перед смертю Василь спорудив бомбосховище під домом, але Надія не може спуститися туди через запаморочення. На час бомбардування, вона включає голосніше телевізор і сидить на заздалегідь заготовлених мішках з ліками, документами та їжею, щоб, якщо що, втекти з села.

Вирушаємо в центр Сартани. Зоопарк – єдине нагадування про розмірене довоєнного життя. Зараз цей зоопарк можна назвати прифронтовим.

«Відвідувачі? Війна. Бояться. В тому році тут не пройти було, з тачкою їдеш – неможливо було об’їхати», – говорить робітник, що доглядає тварин.

Левів, тигрів і ведмедів доведеться евакуювати, якщо бойові дії доберуться до цього села. Тварини не поспішаючи прогулюються по вольєрах. Директор зоопарку сказав нам по телефону, що якщо почнуть стріляти, то він залишиться там, разом з тваринами.

Матеріал підготувала Шахіда Якуб

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG