Доступність посилання

ТОП новини

Відновлення Будинку профспілок. Навмисне лякають киян? (Огляд соцмереж)


Одна з фотожаб на проект реконструкції Будинку профспілок
Одна з фотожаб на проект реконструкції Будинку профспілок

Соцмережі скепсисом і фотожабами відреагували на проект реконструкції згорілого під час Майдану Будинку профспілок у Києві

Науково-виробнича компанія «Київ-Проект» опублікувала на своєму сайті проект реконструкції Будинку профспілок у Києві на майдані Незалежності, який згорів під час Євромайдану в лютому минулого року. Фото вразили користувачів мереж і викликали шквал обурень та жартів стосовно футуристичної будівлі.

Одними з перших на поширені у ЗМІ та соціальних мережах фотографії та проект реконструкції Будинку профспілок відреагували журналісти.

Журналіст Володимир Семків стосовно концепції реконструкції Будинку профспілок, котрий може стати меморіалом Небесної сотні, написав на своїй сторінці у Facebook: «Сподіваюся, ще за свого життя дочекаюся часу, коли пам'ятники та меморіали будуть споруджуватися без притаманного нам монументалізму та гігантоманії – тобто не такими, якими були меморіал жертвам Голодомору-геноциду у Києві, як «омельченківський» проект реконструкції майдану Незалежності, як, зрештою, і пам'ятник Шептицькому у Львові…»

«Я б розпочала з серйозної реконструкції «КиївЖахБудПроекту», поки якісь частини міста ще можна врятувати», – написала на своїй сторінці журналістка Наталя Чурікова.

«Важко сказати, який із будинків профспілок більш вражаючий – той, що згорів, чи той, що постане на його місці», – також прокоментував проект реконструкції журналіст програми «Схеми» Сергій Андрушко.

Дмитро Кулеба, посол із особливих доручень МЗС України, говорячи про хвилю невдоволення, звернув увагу на дещо інший момент:

Письменник, історик і києвазнавець Станіслав Цалик відзначив те, як люди відреагували на розміщені фотографії можливого проекту реконструкції згорілого Будинку профспілок: «Щось мені здається, що вкинувши в мережу один варіант із сотні інших пропозицій, хтось навмисно маніпулює нами, викликаючи заздалегідь прогнозовану (і комусь потрібну) реакцію. Тож бережіть нерви й емоції. Бо коли викладуть у мережу те, що справді збираються будувати на майдані, вже не матимемо сил на спротив».

«Це просто пропозиція одного з архітекторів»

Згодом у департаменті містобудування та архітектури КМДА Радіо Свобода повідомили, що ескіз проекту реконструкції Будинку профспілок, який сьогодні опублікувала компанія «Київ-проект», є просто пропозицією одного з архітекторів «Київ-проекту» і не є конкурсною роботою.

«Це просто пропозиція одного з архітекторів «Київпроекту». Це не конкурсна робота конкурсу «Територія гідності». Будівля не входить до території проектування. І взагалі Будинок профспілок як об’єкт не розглядався на конкурсі», – повідомили в департаменті.

Однак висміювати проект реконструкції в соціальних мережах не перестали.

Сайт фейкових новин Uareview також запропонував свій варіант проекту реконструкції:

  • Зображення 16x9

    Любов Багацька

    Web/SMM-редактор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). На Радіо Свобода з квітня 2014 року. Закінчила Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Займалася громадською діяльністю. Працювала літературним редактором (Видавництво «Махаон-Україна»), культурним та книжковим оглядачем. Дописувала у видання «Українська правда», «День», «Український тиждень», «Zaxid.net», «Україна молода», УНІАН, «Лівий берег», «Літературна Україна» та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG