Доступність посилання

ТОП новини

Татари проти Путіна і підтримують українців – Кашапов


Нафіс Кашапов під час маршу солідарності з Україною у Польщі. Варшава, 23 листопада 2014 року
Нафіс Кашапов під час маршу солідарності з Україною у Польщі. Варшава, 23 листопада 2014 року

Нафіс Кашапов, переслідуваний у Росії за свої політичні погляди, отримав статус біженця у Польщі

Варшава – Нафіс Кашапов, громадський діяч із Татарстану, отримав статус біженця у Польщі. Своє прохання про надання йому притулку у польській державі Кашапов обґрунтував переслідуваннями, яких він зазнавав у Росії за свої політичні переконання. Татарський активіст каже, що отриманий статус відкриває перед ним нові можливості для правозахисної діяльності. У Варшаві він уже став одним із облич антивоєнних мітингів, спрямованих проти агресивної політики Кремля. Разом із активістами інших національностей Нафіс Кашапов вимагає від російської влади, аби та випустила зі слідчого ізолятора його рідного брата Рафіса Кашапова, якого Росія звинувачує в «антидержавній діяльності».

Нафіс Кашапов не приховує свого задоволення рішенням польської влади, яка надала йому політичний притулок. Свою радість утікач із Татарстану пояснює тим, що на статус біженця чекав аж 9 років. Щоправда, перш ніж потрапити до Польщі, він просив притулку в Україні. За його словами, попередня українська влада його прохання ігнорувала і навіть хотіла депортувати назад у Росію. Якби не втручання Мустафи Джемілєва, каже Нафіс Кашапов, то його передали б у руки тих, від кого він тікав.

Після невдалих спроб отримати притулок в Україні татарський активіст вирішив просити статус біженця у Польщі. Процедура отримання притулку у польській державі тривала декілька місяців. Правову допомогу Кашапову надавала польсько-українська фундація «Відкритий діалог». Томаш Чувара, речник цієї організації пояснює, що польські державні органи з розумінням поставилися до справи Кашапова.

«У випадку пана Нафіса рішення було ухвалене вже в першій інстанції, тобто в Управлінні з питань іноземців. Тож пану Нафісові надали цей статус в рамках максимально короткої процедури. Ми дуже цим задоволені», – сказав Чувара.

Кашапов: татари не піддаються на кремлівську пропаганду

Натомість сам Кашапов звертає увагу на те, що у Польщі його підтримала низка правозахисних організацій і деякі політики, зокрема депутати Сейму. За такої підтримки татарському активістові вдалося розгорнути діяльність, спрямовану на визволення його рідного брата-близнюка Рафіса Кашапова із в’язниці. Зокрема, справою затриманого у Татарстані Рафіса Кашапова зайнялося польське представництво міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

Як розповіла Радіо Свобода Александра Зєлінська з цієї організації, головний спосіб допомогти затриманому у Росії татарському діячеві – це якомога більше розповідати про нього у світі, пояснювати міжнародній громадськості, що Кашапова переслідують за його політичні погляди.

Рафіс Кашапов переживає за долю своїх краян, яким тепер несолодко. Він говорить, що російська влада дедалі більше обмежує права татарського народу. Проте, наголошує Кашапов, татари не піддаються на кремлівську пропаганду.

«У 1990-і роки татарська інтелігенція займалася серйозною просвітницькою діяльністю, тому сучасні татари свою історію знають. Вони знають, що Росія розв’язала проти України несправедливу війну, що Крим захоплений незаконно. Татарський народ про все це знає, і він незадоволений політикою Путіна. Ті, які думають, що 85 відсотків населення Росії підтримує Путіна, – помиляються. Я впевнений, що в татарських місцевостях ситуація протилежна. Там 85 відсотків населення проти Путіна. Татари підтримують кримських татар і українців», – наголошує він.

Нафіс Кашапов каже, що агресія Росії в Україні спонукає різні народи об’єднуватися. За його словами, у варшавських акціях протесту проти політики Путіна – окрім українців, поляків і білорусів – дедалі частіше беруть участь представники тюркських народів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG