Доступність посилання

ТОП новини

Колишній прем’єр Росії попереджає ЄС щодо Путіна


Колишній прем’єр Росії попереджає ЄС щодо Путіна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:25 0:00

Колишній прем’єр Росії попереджає ЄС щодо Путіна

«Анексія Криму була абсолютно незаконною та неприйнятною»

Колишній прем’єр-міністр Росії Михайло Касьянов сказав, що якщо російського президента Володимира Путіна не зупинити в Україні, «його політика матиме подальші цілі». Касьянов обіймав посаду прем’єр-міністра при Путіні з 2000-го по 2004 рік. Він розмовляв із кореспондентом Молдовської редакції Радіо Свобода Іоандою Баділітою 10 березня під час його візиту до Європейського парламенту у Страсбурзі.

– Що стосується війни в Україні, пан Нємцов був проти неї. Ваша партія, Ви проти неї. Однак, всі говорять про Донбас. Чи є справа Криму закритою?

Анексія Криму була абсолютно незаконною та неприйнятною

– Абсолютно ні. Пан Нємцов і я, ми разом головували в нашій партії ПАРНАС. Наша партія була найчіткішим критиком та опозиційним критиком політики Путіна.

Анексія Криму була абсолютно незаконною та неприйнятною. Це ми завжди й намагаємося нагадати нашим друзям тут, у Європі. Ви не маєте забувати про Крим, ви не маєте торгуватися з Путіним, просто закриваючи свої очі на Крим і ставлячи перед собою проблему припинення вогню на Донбасі. Все є неприйнятним.

Ви та ми маємо залишатися сильними разом у цій боротьбі з Путіним. Його політика є абсолютно неприйнятною. Вона суперечить усім міжнародним зобов’язанням і нормам міжнародного права. Це (руйнування) архітектури безпеки, яка існує в Європі. Чи можемо ми дозволити Путіну робити це? Я не думаю, що він має це робити. Я не думаю, що він зробив щось, що має бути прийнятним. Це неприйнятно.

Михайло Касьянов на траурній ході пам'яті Бориса Нємцова у Москві
Михайло Касьянов на траурній ході пам'яті Бориса Нємцова у Москві

– Незважаючи на санкції, народна підтримка Путіна як і раніше, є сильною в російськомовному світі, не тільки в Росії. Чи є це Російською імперією? Це ностальгія за радянськими часами? Що це, з Вашої точки зору, як росіянина?

Народна підтримка Путіна не така висока, як повідомляють деякі люди. Вона десь 50 відсотків

– Це не ностальгія. Це агресивна пропаганда Путіна, і народна підтримка Путіна не така висока, як повідомляють деякі люди. Звичайно, вона висока, десь 50 відсотків.

– Вона була 80 відсотків.

Путін заохочує і культивує синдром пострадянської імперії

– Вісімдесят лише в контексті анексії Криму, але не загальної підтримки Путіна. Однак це, звичайно, шокуючі дані, але вони засновані на так званому пост-імперіалістичному синдромі. Пан Путін просто дуже, я б сказав, розумно керує, заохочує і культивує синдром пострадянської імперії. Він просто намагається створити почуття серед простих росіян, що росіяни є найкращими та весь світ має боятися Росії, бо вона існує.

– Моє останнє запитання, пане Касьянов. Як Ви оцінюєте союзи, які Росія намагається створити з Туреччиною чи Угорщиною, наприклад?

– Кожен союз у цей час, у такий період, звичайно, був би корисним для Путіна. Він шукає будь-якої підтримки від будь-якої політичної групи чи держави, до якого б табору вони не належали. Тому його підтримка, наприклад, ультраправих Франції тут у Франції, навіть фінансова підтримка, чи інших груп, просто він намагається розділити Європейський союз, солідарність Євросоюзу, його єдину точку зору, тому що Європейський союз рішуче підтримує свої принципи, свої цінності. Якщо Європейський союз почне якимось чином піддаватися цьому, це втратить вагу і створить більше небезпеки. Якщо ми не зупинимо Путіна в Україні, варто очікувати подальших цілей його політики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG