Доступність посилання

ТОП новини

Надія Савченко дає натхнення жінкам по всьому світу


Надія Савченко під час засідання суду у Москві. 4 березня 2015 року
Надія Савченко під час засідання суду у Москві. 4 березня 2015 року

Українські жінки хочуть миру не за всяку ціну, а «в незалежній і вільній Україні»

Листи підтримки до української льотчиці Надії Савченко, яку тримають у московській в’язниці, надходять від активісток із різних країн, що беруть участь у ці дні в 59-й сесії Комісії ООН зі становища жінок. Росію продовжують закликати звільнити Савченко.

Правозахисниця Людмила Порохняк-Гановська з України тримає в руках буклет індійської жіночої неурядової організації. У лівому його кутку від руки англійською мовою написані слова підтримки на адресу Надії Савченко.

Українська льотчиця від минулого літа перебуває під вартою в Москві за звинуваченням у причетності до загибелі російських журналістів під Луганськом. Вона заперечує провину і стверджує, що її захопили і переправили до Росії сепаратисти.

«Наді потрібна така підтримка, – каже Людмила Порохняк-Гановська. – Завдяки цим листам вона якось тримається».

Людмила Порохняк-Гановська, перебуваючи в Нью-Йорку на 59-й сесії Комісії ООН зі становища жінок, розповідає активісткам із різних країн про Надію Савченко і просить написати що-небудь підбадьорливе. Деяким не треба пояснювати, хто така Савченко. Зібрані листи потім пересилають адвокату української льотчиці.

Учасниці 59-й сесії Комісії ООН зі статусу жінок. Нью-Йорк, 9 березня 2015 року.
Учасниці 59-й сесії Комісії ООН зі статусу жінок. Нью-Йорк, 9 березня 2015 року.

Один із численних міфів у зв’язку з кризою на Донбасі, який українським активісткам на різних рівнях в ООН доводиться розвінчувати, – «жінки в Україні хочуть миру за всяку ціну». Правозахисниці з українських організацій наголошують: «Жінки в Україні хочуть миру в незалежній і вільній Україні». І таких, хто бореться за неї, чимало.

Голови Національних Рад жінок різних країн
Голови Національних Рад жінок різних країн

Сотні тисяч жінок-волонтерок допомагають військовим

Національна рада жінок України домоглася, щоб українські жінки брали участь у миротворчих операціях, у тому числі в зоні бойових дій. Точне число жінок-волонтерів не називається. Але за підрахунками Людмили Порохняк-Гановської, яка бере участь у роботі Національної ради жінок, тих, хто допомагає на голому ентузіазмі, – сотні тисяч.

Волонтерська робота – це струмочок, який складається з безлічі крапельок
Людмила Порохняк-Гановська

«Волонтерська робота – це струмочок, який складається з безлічі крапельок. Є ті, які збирають одяг для військових. Є ті, хто плете маскувальні сітки, в’яже теплі речі. Навіть діти в школах плетуть маскувальні сітки. Хтось приїжджає в госпіталь доглядати за пораненими. Є артистки, які приїжджають туди, співають і грають для них. Українки з діаспори в Італії передали багато непромокального одягу для військових», – розповіла Радіо Свобода Людмила Порохняк-Гановська.

Деякі жінки, за її словами, їздять у зону бойових дій на сході України, щоб забрати звідти тіла загиблих.

«В основному, це роблять жінки, – говорить українська правозахисниця. – Чоловіків туди не допускають. Часто це жінки, які втратили своїх чоловіків і тепер хочуть комусь допомогти. Не можу сказати, що їх ніхто не чіпає, але вони все одно туди їдуть».

Україна стане вільною країною. Ми не хочемо жити в Радянському Союзі і не зможемо
Людмила Порохняк-Гановська

Українські правозахисниці на заходах в ООН у ці дні активно закликають західну спільноту вплинути на рішення конфлікту на окупованому проросійськими сепаратистами сході України. За їхніми словами, незважаючи на угоду про відведення військ, обстріли і вбивства військовослужбовців і мирних жителів не припиняються.

«Україна сама не впорається з цим, потрібна підтримка, – каже Людмила Порохняк-Гановська. – Але ми все одно знаємо, що Україна стане вільною країною. Ми не хочемо жити в Радянському Союзі і не зможемо».

Матеріал підготувала Марія Щур та Асем Токаєва

На цю ж тему:

12.03.2015
Адвокати Савченко готують новий доказ її невинуватості

Непомічений раніше відеозапис – ще одне свідчення, що вона не може бути причетна до загибелі російських журналістів – Фейгін далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG