Доступність посилання

ТОП новини

Смерть екс-очільника Запорізької області розслідують як самогубство


Колишній голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Пеклушенко
Колишній голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Пеклушенко

Ще один чиновник, що обіймав високу посаду за режиму Віктора Януковича, пішов із життя за незрозумілих обставин

Запоріжжя – Колишнього голову Запорізької облдержадміністрації Олександра Пеклушенка знайшли мертвим в його будинку. Він керував регіоном з листопада 2011 року по березень 2014-го. Протягом цього ж періоду він також очолював обласну організацію Партії регіонів.

«Мені запропонували розірвати партквиток. Я вам кажу: я з цим партквитком жив, живу і помру!» – ці слова колишнього очільника Запорізької облдержадміністрації Олександра Пеклушенка пролунали 26 січня 2014 року на запорізькому Євромайдані у відповідь на пропозицію відмовитися від членства у Партії регіонів. І стали вони чи не найвідомішим його висловом. Того ж дня активістів розігнали правоохоронці та тітушки. А 12 березня поточного року Олександра Пеклушенка знайшли мертвим у його власному будинку. Правоохоронці небагатослівні щодо обставин його смерті.

«У власному будинку в селищі Сонячне виявлено тіло господаря 1955 року народження з вогнепальним пораненням в районі шиї. На місце події виїхало керівництво МВС в Запорізькій області, експертно-криміналістична група, лабораторія та слідчо-оперативна група райвідділу. Попередня версія – самогубство, але для опрацювання всіх версій відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками статті 115 Кримінального кодексу України», – офіційно повідомив пресі начальник відділу зв’язків з громадськістю головного управління МВС України в Запорізькій області Олександр Волкодав.

Олександр Волкодав
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00


«З’явилися свідки, яких він, можливо, не чекав» – активістка

Пеклушенко був одним із фігурантів справи щодо розгону запорізького Майдану 26 січня 2014 року. Наразі справа розглядається в одному з судів Кіровограда. Своїми враження про настрої екс-очільника регіону на судовому процесі поділився один зі свідків у справі – запорізька активістка Олена Єременко. Вона каже, той був досить пригнічений.

Тітушки говорили не на його користь. Вони говорили про завдання, які він ставив
Олена Єременко

«Він від початку на всіх судових процесах виглядав не дуже добре. У нього був досить поганий психологічний настрій. У нього в руках була Біблія. Він увесь час читав молитви, коли нас допитували. Виглядав дуже осунутим. Це тільки процес починався. Враховуючи те, що на останніх засіданнях з’явилися свідки, яких він, можливо, не чекав – давали свідчення тітушки, представники охорони облдержадміністрації... Природньо, вони говорили не на його користь. Вони говорили про завдання, які він ставив. Я думаю, це вплинуло на нього не в кращий бік, бо зрозуміло було лише одне, що чим довше йде процес, тим менше шансів на його виправдання, тим буде складніше», – розповіла Олена Єременко.

Олена Єременко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00


Тих осіб, що реально керували розгоном, збирали тітушок, знайти буде складніше – журналіст

Які ж таємниці міг забрати з собою Олександр Пеклушенко, розмірковує й інший учасник запорізького Євромайдану журналіст Богдан Василенко. Він також згадує події зими 2014 року.

«Я тоді був у Києві на форумі Майданів. І коли став читати в інтернеті, що відбувається, я набрав телефоном губернатора. У мене був прямий номер пана Пеклушенка. Я його набрав. Встиг лише спитати: «Олександре Миколайовичу, що відбувається?». Він мене перебив: «Богдане, друже, я тут не керую. Пробач мені». І поклав трубку, – пригадує журналіст. – Судячи з тієї інформації, що з’явилася пізніше, дійсно можливо, що він був залежним. Та це не знімає з нього відповідальності. Він був губернатором. Він був зобов’язаний тримати все під контролем, а тепер тих людей, що реально керували процесом розгону, збирали тітушок, оплачували, буде знайти складніше. Особливо враховуючи небажання правоохоронців займатися цією справою. Зараз це занадто складно, бо головний підозрюваний помер».

Богдан Василенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00


Правоохоронці розглядають кілька версій смерті Олександра Пеклушенка. Ведеться слідство. Це вже друга резонансна смерть в Запорізькій області. 25 лютого стало відомо про смерть міського голови Мелітополя Сергія Вальтера. Як повідомили у міліції, вона настала внаслідок асфіксії – удушення.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG