Доступність посилання

ТОП новини

За рік з України вивели 100 мільярдів доларів? (Огляд преси)


Якби залучили в бюджет бодай половину цих грошей – Україні були б не потрібні кредити МВФ

ЗМІ активно продовжують обговорювати пропозицію Ігоря Коломойського провести в Україні реприватизацію. Однак, щоб її втілити, потрібне бажання не лише керівника Дніпропетровщини, а чинної влади, переконаний експерт «Газети по-українськи». Він вважає, що реприватизація зараз нереальна й нічого не дасть Україні. Тому що держава не зможе дорожче продати об’єкти, які віддала раніше. Не продасть їх навіть за попередні гроші, бо ринок «упав». Тому, по-перше, потрібно перереєструвати всіх власників стратегічних підприємств в Україні з офшорів. Заборонити їм мати власність, якщо вони не зареєстровані в Україні. А по-друге – змусити їх окремим законом доплатити за об’єкти, які вони придбали без конкуренції. Також треба перестати загравати з олігархами, наголошує експерт. За Януковича щорічно виводили 100 мільярдів доларів на Кіпр та в інші офшори. Торік Україна втратила приблизно стільки ж. Податкова й Нацбанк про це знають. Якби залучили в бюджет бодай половину цих грошей – Україні були б не потрібні кредити МВФ. Розрахувалися б за всіма боргами й нормально розвивали економіку. Про це йдеться в статті «Торік з України вивели 100 мільярдів доларів».

Для проведення реформ пора почати справжню війну зі старою системою: з використанням стратегії, штабу, мобілізації та пропаганди, наголошує тижневик «Новое время». Завдання політиків, по суті, тільки одне – проявити жорстку політичну волю і дати свободу професіоналам-реформаторам. Всі успішні історії реформ – це самовідданість, сильне лідерство, навколо якого збираються великі соціальні групи. Для цього потрібно такі групи бачити і вести з ними діалог. Малий і середній бізнес, а також організоване громадянське суспільство – дві потужні сили, на які можна спиратися при проведенні рішучих реформ. Так, у старі часи королі, щоб подолати опір великої аристократії, спиралися на дрібне дворянство і буржуазію. Сьогодні політики практично не використовують потенціал своїх союзників, а без них нова влада безсила. Надія на безкінечне терпіння народу, з яким не розмовляють і якому нічого не пояснюють, так само смішна, як і надія на безрозмірні і безумовні західні гроші, наголошує видання у статті «Громадянський фронт».

При Віктору Шокіну Генпрокуратура розвинула бурхливу діяльність, якої від неї мало хто очікував: мовляв, новий керівник – «ветеран системи», відтак, йому невигідно ламати те, що вибудовував сам. Проте через місяць після призначення Шокіна генпрокурором, з подачі його відомства відразу кільком одіозним політикам, суддям і слідчим висунуті підозри, і відбулися гучні затримання. За інформацією тижневика «Фокус», Генпрокуратура готує подання до Верховної Ради про дозвіл на затримання та арешт понад 100 суддів, які ухвалювали рішення проти активістів Євромайдану. І хоча багато пред’явлених звинувачень викликають у юристів запитання через слабку доказову базу, Генпрокуратура в межах своїх можливостей нарешті взялася втілювати передвиборчі обіцянки нової влади. Тижневик виділив найбільш гучні справи останнього місяця. Про них йдеться в статті «Шокін і трепет».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG