Доступність посилання

ТОП новини

Чи реальний приїзд папи Римського в Україну?


Папа Франциск з українськими єпископами у Ватикані, 20 лютого 2015 року
Папа Франциск з українськими єпископами у Ватикані, 20 лютого 2015 року

Єпископи з України передали у Ватикані запрошення понтифіку

Львів – Єпископи Українсько-греко-католицької і Римо-католицької церков під час останньої поїздки у Ватикан вкотре запросили понтифіка приїхати в Україну. Про це повідомив архієпископ Львівський РКЦ Мечислав Мокшицький. Також Святіший Отець отримав офіційне запрошення від президента Петра Порошенка.

Понтифік ще не відповів на запрошення духовенства і українського президента, але папа Франциск відомий своєю непередбачуваністю. Великою мірою приїзд понтифіка залежить від президента України, наголосив львівський архієпископ Мечислав Мокшицький. Митрополит здивований, що досі Петро Порошенко не відвідав папу Франциска.

Мечислав Мокшицький
Мечислав Мокшицький

Нам трішки прикро як мирянам і католикам, що наш президент не приїхав до папи з візитом
Мечислав Мокшицький

«Нам трішки прикро як мирянам і католикам, що наш президент не приїхав до папи з візитом. Зазвичай новий президент відвідує Італію і папу Римського. У цій ситуації такий офіційний візит українського президента був би дуже потрібний для справи України», – каже митрополит Мечислав Мокшицький і припускає, що такий візит дав би більше шансів щодо приїзду папи в Україну.

Папа здатен на несподіванки

Мечислав Мокшицький
Мечислав Мокшицький

Митрополит Мечислав Мокшицький був секретарем Івана Павла ІІ протягом останніх дев’яти років життя понтифіка. Відтак достеменно знає, як організовуються паломництва папи. Святіший отець може приїхати до своїх вірних, а також і як глава Ватикану на запрошення президента держави. До того ж має бути певна вагома причина для візиту, а це особлива подія в житті УГКЦ чи РКЦ, або ж у житті країни. Своє запрошення владики аргументували ситуацією в Україні. Римо-католицька церва просить папу приїхати і разом з громадянами України помолитись за мир і стабільність в державі.

Приїзд папи в Україну важливий, щоб молитись за мир і щоб заохочувати інші держави, інші церкви
Мечислав Мокшицький

«Коли була складна ситуація в Боснії-Герцеговині, то щоб додати моральну підтримку після війни людям, папа Іван Павло ІІ швидко поїхав у Сараєво. Ми думаємо, що приїзд папи в Україну важливий, щоб молитись за мир і щоб заохочувати інші держави, інші церкви до такої солідарності. Як це буде швидко, ми цього не знаємо, папа Франциск робить такі несподіванки», – зазначив митрополит.

Коли сказали про тортури, то папа був здивований, бо про це не чув і було йому дуже прикро. Папа запевнив, що далі молитиметься
Мечислав Мокшицький

Зазвичай візит понтифіка готується упродовж півроку. Папа Франциск найбільше цікавився у єпископів ситуацією в Україні. Владики розповіли, зокрема, про те, що до українських бійців у полоні застосовують тортури.

«Ми йому у деталях говорили, коли сказали про тортури, то папа був здивований, бо про це не чув і було йому дуже прикро. Папа запевнив, що далі молитиметься, говоритиме з міністром закордонних справ, щоб все робити, щоб війни не було».

Папа Франциск зустрівся у Ватикані з українцями, 18 лютого 2015 року
Папа Франциск зустрівся у Ватикані з українцями, 18 лютого 2015 року

Якщо понтифік відвідає Україну, то приїде і у Львів, де проживає найбільша кількість католиків у державі.

Ще навіть на початку 2001 року чимало скептиків не вірили у візит папи Івана Павла ІІ в Україну, а у червні його вітали мільйони людей у Києві та Львові. Тоді святіший отець проголосив новомучениками тридцять представників УГКЦ і РКЦ. Греко-католики очікують від папи Франциска проголошення блаженним митрополита Андрея Шептицького.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG