Доступність посилання

ТОП новини

Вірмени Дніпропетровщини збирають родинні історії про знищення співвітчизників сто років тому


Вірмени Дніпропетровщини почали збирати родинні історії про події сторічної давнини, які вони вважають геноцидом. Про це на прес-конференції розповіли члени вірменської громади.

За словами керівника проекту Олени Маргарян, акція «Розкажи історію свого дідуся» приурочена до сумної дати – 100-річчя початку знищення вірмен на теренах Османської імперії.

«Одна із цілей – донести до громадськості важливість винесення уроків з історії, щоб не допустити повторення подібних злочинів у майбутньому, пояснити іншим народам, що невизнання геноциду тягне за собою вчинення нового злочину проти людства. Як нам відомо зі світової історії, відразу після винищення вірмен був Голокост. Ці злочини залишаються безкарними. А так бути не повинно», – сказала Маргарян.

Історії записують у сім’ях етнічних вірмен, до кожної додаватимуть фото дідуся чи бабусі (прадіда, прабабусі). Крім того, нащадки постраждалих під час тих подій записуватимуть коротке відео зі словами «Це історія мого прадіда, пам’ятаю, вимагаю…».

Як розповіли у вірменській громаді Дніпропетровська, загиблих 100 років тому вірмен вшановуватимуть 24 квітня. Символом заходу обрана квітка незабудка. У квітні у Дніпропетровську планують організувати тематичні виставки, також члени вірменської громади пройдуть жалобною ходою від храму Вірменської апостольської церкви до площі Героїв Майдану. Схожа акція відбувалась минулого року під назвою «99 ударів серця».

24 квітня 2015 року виповнюється 100 років від початку масових депортацій та вбивств вірмен, які населяли значну частину сучасної території Туреччини й нинішніх сусідніх країн, які тоді належали Османській імперії. Самі вірмени називають ті події геноцидом. За їхніми підрахунками, близько 1,5 мільйона їхніх співвітчизників загинули 1915-го й наступними роками в османській Туреччині. Туреччина відкидає слово «геноцид» і заявляє, що йшлося про громадянську війну, в якій масово гинули і вірмени, і турки.

XS
SM
MD
LG