Доступність посилання

ТОП новини

«Схеми»: «Укртранснафта» сплатила Коломойському 300 мільйонів гривень за зберігання нафти


Ігор Коломойський
Ігор Коломойський

За останні вісім місяців державне ПАТ «Укртранснафта» сплатило близько 305 мільйонів гривень за зберігання технологічної нафти у резервуарах заводів, в яких контрольні пакети акцій мають структури голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського. Про це повідомляють журналісти програми Радіо Свобода і Першого Національного «Схеми».

Як йдеться у листі ПАТ «Укртранснафта» на адресу НАК «Нафтогаз України», який опинився в розпорядженні журналістів, до липня 2014 року, це розміщення відбувалося на безоплатній основі. Влітку структури Коломойського виставили рахунок державній компанії. Так, з липня 2014 року по лютий 2015 року включно витрати державної компанії на оренду резервуарів сторонніх підприємств склали 304 мільйони 765 тисяч гривень.

На рахунки ПАТ «Укртатнафта» було сплачено 186 мільйонів 594 тисячі гривень, ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття» отримав від державної корпорації 79 мільйонів 877 тисяч гривень, а ВАТ «НПК-Галичина» отримало 38 мільйонів 294 тисячі гривень за зберігання технологічної нафти, що належить державі.

Як раніше повідомляло видання «Дзеркало тижня», міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин збирається ініціювати звільнення голови правління ПАТ «Укртранснафта» Олександра Лазорка за розтрати на зберігання технологічної нафти на потужностях групи «Приват» Коломойського.

У Міненерговугілля вважають, що нафту необхідно перемістити в безпечні ділянки нафтопроводів «Укртранснафти», звідки вона раніше була викачана без належних підстав. У травні 2014 «Укртранснафта» за своєю ініціативою викачала з магістральних нафтопроводів 675 тисяч тонн технологічної нафти. Як зазначає «Дзеркало тижня», прем’єр-міністр Арсеній Яценюк вимагав від правоохоронних органів порушити кримінальну справу і притягнути винних до відповідальності за фактом незаконного викачування нафти. Генеральна прокуратура відкрила провадження, проте у результаті ходу справі не дали.

100% акцій ПАТ«Укртранснафта» належить НАК «Нафтогазу України». ПАТ«Укртранснафта» – це оператор системи магістральних нафтопроводів України, другий за величиною в Європі.

Голова правління державного ПАТ«Укртранснафта» Олександр Лазорко раніше працював керівником підприємств групи «Приват» – ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття» і ВАТ «НПК-Галичина».

XS
SM
MD
LG