Доступність посилання

ТОП новини

На виборах в Ізраїлі прогнозують близькі результати


За першими результатами екзит-полів на парламентських виборах в Ізраїлі, що були оприлюднені після закриття дільниць, дві провідні політичні сили здобувають близькі кількості голосів виборців.

Зокрема, опитування телевізійних 10-го і 1-го каналів дають знати, що і дотепер владна партія «Лікуд», і її головний суперник, «Сіоністський союз», отримають по 27 місць у новому складі Кнесету. Дані опитування 2-го каналу натомість говорять про 28 місць у «Лікуду» на чолі з нинішнім прем’єром Біньяміном Нетаньягу і 27 місць у блоку «Сіоністський союз» на чолі з Їцхаком Герцоґом, лідером Трудової партії («Авода»).

На остаточні результати очікують уже вранці в середу, 18 березня. Тим часом Нетаньягу вже заявив у твітері про «велику перемогу».

Нетаньягу, який сподівається очолити уряд вчетверте, виступав під гаслами безпеки Ізраїлю, застерігаючи проти ядерної домовленості з Іраном і обіцяючи не допустити створення палестинської держави.

Біньямін Нетаньягу
Біньямін Нетаньягу

Герцоґ звинувачував Нетаньягу в використанні політики залякування і в ігноруванні значно важливіших питань, таких, як висока вартість життя в Ізраїлі. Сам він і його партнер у блоці, лідер партії «Га-Тнуа» й колишня міністр закордонних справ Ципі Лівні, обіцяли поліпшити відносини Ізраїлю з палестинцями і з міжнародною спільнотою.

Їцхак Герцоґ
Їцхак Герцоґ

Всього у Кнесеті 120 місць, для створення уряду більшості треба мати принаймні 61 мандат, і будь-кому з переможців доведеться збирати собі урядову коаліцію з кількох партій, включно з дрібними й іноді доволі радикальними, як то є звично для Ізраїлю.

XS
SM
MD
LG