Доступність посилання

ТОП новини

З ким Росія святкуватиме День перемоги?


Перемогу над нацистською Німеччиною Росія святкуватиме не сама, а з керівниками Китаю, В’єтнаму, КНДР та Куби

Жоден із західних лідерів не підніметься на трибуну в Москві під час святкування там Дня Перемоги. Після агресії в Україні Росія потрапила до міжнародної ізоляції, яка постійно поглиблюється. Але в Кремлі радіють, що якісь союзники ще залишилися. У Москві повідомили, що на парад на Красній площі прийдуть подивитися високопосадові особи з Таджикистану, Білорусі, Казахстану, Вірменії, Азербайджану, Киргизії, Китаю, В’єтнаму та Північної Кореї. Керівництво Росії з гордістю відзначило, що Росію відвідають і декілька представників європейських держав, а назагал участь іноземних держав має бути ледь не рекордною.

Як повідомив у Москві глава російського Міністерства закордонних справ Сергій Лавров, запрошення на участь в урочистостях були відправлені главам 68 іноземних держав, а також керівникам міжнародних організацій, серед яких ООН та Європейський союз. Свою участь в «параді перемоги» 9 травня в Москві, за даними російських засобів масової інформації, підтвердили представники понад 30 країн, при тому, що під час святкувань 65-ї річниці перемоги було лише 28 іноземних делегацій. Москві йдеться про те, щоб показати, що Росія має підтримку провідних лідерів сходу, до яких в Кремлі долучають навіть північнокорейського диктатора Кім Чен Ина.

«Серед тих, хто вже підтвердив участь в цьогорічних заходах – голова Китайської народної республіки Сі Цзіньпін, президенти Індії, ПАР, В’єтнаму, Монголії, Корейської народної демократичної республіки», – роз’яснив журналістам Сергій Лавров.

Москва наполягає, що Європа розколота

Щоб довести, що міжнародна ізоляція Росії – лише підступи американців та «агресивного ядра Європейського союзу», в Москві повідомили, що гості з Європи на параді все ж будуть.

«Звичайно, коли йдеться про участь європейських країн, то на цьому даються взнаки ті дії, які здійснюють американці, але і агресивне ядро Євросоюзу, про Володимир Володимирович Путін докладно розповів, але в Європі чимало тих, хто розуміє значення майбутніх урочистостей у Москві», – повідомив Лавров і назвав кілька прізвищ. Серед них президент Чехії, голова уряду Словаччини, прем’єр-міністр Греції, президент Кіпру. З особливою гордістю в Москві повідомили, що до Москви в цей час прибуде і канцлер Німеччини Ангела Меркель.

«Особливе значення для зриву антиросійської кампанії є згода Ангели Меркель прибути до Москви. Конкретні параметри її участі в цих заходах зараз уточнюються», – заявив Лавров.

Разом з тим у західній пресі повідомляється, що Меркель, так само, як і представники інших західних країн, що протестують проти агресії Росії проти України, не візьме участі в параді. Натомість Меркель має намір прибути до Москви на день пізніше, щоб у приватній церемонії покласти квіти разом з президентом Росії Володимиром Путіним до пам’ятника невідомому солдату біля Кремлівської стіни.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG