Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко просить генсекретаря Ради Європи сприяти у звільненні заручників


Петро Порошенко ©Shutterstock
Петро Порошенко ©Shutterstock

Президент України Петро Порошенко звернувся до генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда з проханням сприяти у звільненні всіх українських заручників у Росії, зокрема режисера Олега Сєнцова і народного депутата Надії Савченко.

Як повідомляє прес-служба президента, під час зустрічі з генеральним секретарем Ради Європи Порошенко наголосив також на важливості негайного вирішення складної гуманітарної ситуації на Донбасі, а також допуску на окуповані території українських та міжнародних гуманітарних вантажів.

Сторони також обговорили грубі порушення прав людини в Криму щодо кримських татар.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів, які нелегально перебували на Донбасі в лавах сепаратистів, а наприкінці січня їй додали ще й звинувачення в незаконному перетині російського кордону. Наприкінці червня минулого року сепаратисти захопили її в полон, насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, вона не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті. Савченко всі звинувачення відкидає.

Крім неї, в ув’язненні в Росії, законність якого відкидають юристи і правозахисники, перебуває ще кілька громадян України, серед них кримський кінорежисер Олег Сенцов, якого звинувачують у «тероризмі».

Усі пакети мінських домовленостей, включно з останнім від 12 лютого, передбачають якнайшвидше звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб.

XS
SM
MD
LG