Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ повідомляє про нові обстріли й обмеження попередніх днів


(архівне фото)
(архівне фото)

Організація безпеки і співпраці в Європі повідомляє, що її спостерігачі попередніми днями були свідками нових обстрілів і зазнали нових обмежень у пересуванні.

Зокрема, під час перебування членів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні у вівторок, 17 березня, на руїнах донецького аеропорту, які наразі контролюють сепаратисти, вони чули понад 50 пострілів зі снайперських ґвинтівок великого калібру.

Того ж дня на неназваній залізничній станції за три кілометри на північний захід від Донецька спостерігачі чули залпи кулеметного вогню.

В обох випадках вони не змогли встановити, з якого боку і в який бік вівся вогонь.

У селі Піски під Донецьком, яке контролюють урядові сили, спостерігачі за 20 хвилин почули 20 спрямованих у бік села пострілів із невідомого напрямку зі 120-міліметрових мінометів і 122-міліметрових гармат.

Біля села Широкина неподалік Маріуполя, яке в ОБСЄ називають підконтрольним сепаратистам, спостерігачі протягом понеділка й вівторка, 16 і 17 березня, були свідками низки мінометних обстрілів; за їхніми оцінками, частина їх була здійснена з підконтрольних урядові територій, принаймні один – із самого села, ще частину не вдалося ідентифікувати.

Також спостерігачі ОБСЄ повідомили про низку випадків, коли представники обох сторін конфлікту не пропускали їх або чинили інші обмеження. Зокрема, в одному з випадків сепаратисти відібрали у спостерігачів мобільні телефони і ключі від автомашин і погрожували стріляти, якщо ті почнуть рухатися. У кількох випадках на українських блокпостах їх розпитували про громадянство членів місії.

Серед інших повідомлень – інформація, що під час згаданих відвідин руїн донецького аеропорту рятувальні служби, підпорядковані угрупованню «ДНР», і 20 заручників, яких сепаратисти назвали українськими солдатами, шукали останки загиблих українських військових на місці, де колись був новий термінал, і знайшли одне тіло, яке забрали представники Міжнародного комітету Червоного Хреста для перевезення до моргу в Донецьку. При цьому член угруповання «ДНР» заявив спостерігачам, що, таким чином, у моргу вже є 22 тіла українських військових.

У підконтрольній владі Станиці Луганській спостерігачі стежили у вівторок за планованою передачею 63 соціально незахищених людей, зокрема, інвалідів, похилого віку, сиріт та жінок із дітьми, з захопленого сепаратистами Луганська на вільні території України; з них сепаратисти випустили тільки вісім осіб похилого віку на приватних автах. Пізніше вони також завернули назад мікроавтобус із дітьми без ніяких пояснень.

Крім того, спостерігачі ОБСЄ відвідали три місця зберігання відведених українських важких озброєнь і переконалися, що всі зареєстровані раніше озброєння залишалися на місцях.

У вівторок, 17 березня, про інцидент у Станиці Луганській, де сепаратисти не випустили охочих виїхати з захоплених ними територій, повідомляли російські засоби інформації: тоді сепаратисти на якийсь час затримали журналістку російської «Нової газети» Вікторію Івлеву, яка брала участь у заході як волонтер-організатор виїзду людей.

Від 15 лютого на лінії протистояння сторін конфлікту на сході України має діяти режим припинення вогню, важкі озброєння мали бути відведені. Але обстріли й перестрілки, в тому числі з застосуванням важких озброєнь, час від часу тривають. Сторони звинувачують у них одна одну.

XS
SM
MD
LG