Доступність посилання

ТОП новини

Путін називає Крим «джерелом духовності й державності» Росії


Володимир Путін виступає на мітингу в Москві, 18 березня 2015 року
Володимир Путін виступає на мітингу в Москві, 18 березня 2015 року

Президент Росії Володимир Путін із нагоди роковин спроби анексії українського Криму заявив, що «йдеться не просто про територію, якої в нас є досить, ідеться про історичні джерела, про джерела нашої духовності і державності».

Крім того, він вкотре заявив, що «росіяни і українці – один народ».

Путін виступив із промовою на мітингу в центрі Москви біля Кремля, що був проведений із цієї нагоди на Василівському узвозі поруч із Красною площею і місцем убивства опозиціонера Бориса Нємцова.

Крім того, відбувся концерт низки російських виконавців під гаслом «Ми разом».

У заході взяли участь лідери російських партій, викликані на нього керівники окупаційної влади Криму й Севастополя, прокремлівські активісти чи представники руху «Антимайдан». На захід посеред робочого дня зібрали, за твердженням російської поліції, понад сто тисяч людей.

У березні минулого року в українському Криму, який на той час контролювали російські окупаційні війська, був влаштований незаконний псевдореферендум, за оголошеними «результатами» якого Росія оголосила про анексію цієї частини території України. Світ не визнав цієї спроби анексії, Генеральна асамблея ООН оголосила «результати референдуму» такими, що не мають ніяких юридичних наслідків.

Росія вперше анексувала Крим, на той час незалежне ханство, 1783 року на порушення чинних тоді міжнародних договорів. 1954 року Крим був переданий Україні.

За переказами, на території Криму прийняв хрещення великий князь Київський Володимир Великий 988 року – задовго до заснування 1147–1156 року Москви, яка пізніше, через кілька століть, стала центром формування майбутньої російської держави.

XS
SM
MD
LG