Доступність посилання

ТОП новини

Депутатів побили через наркотики чи політику?


Депутати від «Блоку Петра Порошенка» Богдан Матківський (праворуч) та Андрій Антонищак
Депутати від «Блоку Петра Порошенка» Богдан Матківський (праворуч) та Андрій Антонищак

Двоє народних депутатів від президентського блоку запевняють, що на Харківщині на них напали як на свідків оборудки з наркотиками

Бійка в готелі у Чугуєві від 15 березня: два народні депутати пропрезидентського блоку зазнали ушкоджень через напад місцевих мешканців. Вони пояснюють, що перед тим бачили, як один із нападників передавав іншому пакет із наркотичною речовиною. Харківське МВС запевняє, що затримало нападників і розслідує конфлікт. І потерпілі, й частина експертів говорять про участь в інциденті помічника одного з опозиційних парламентарів. В «Опозиційному блоці» таку версію вважають надуманою, і припускають, що ідеться про банальну суперечку.

Два депутати від «Блоку Петра Порошенка» на Харківщині зазнали нападу місцевих мешканців, як вони стверджують, через те, що стали свідками передачі наркотичної речовини. Депутати Андрій Антонищак та Богдан Матківський 15 березня зупинилися в готелі міста Чугуєва, але вночі почули галас і вийшли з номера. Конфлікт відбувся у холі готелю, розповів Радіо Свобода Андрій Антонищак.

Андрій Антонищак
Андрій Антонищак

«Ми зупинилися в Чугуєві дорогою на святкування річниці створення добровольчого батальйону Кульчицького. Коли почули гуркіт на вулиці, пішли перевірити нашу автівку. І в холі побачили двох людей, один із яких передавав іншому пакет з білою речовиною. Того, хто взяв пакет, Богдан Матківський затримав, інший втік. Ми попросили охоронців готелю і нічного клубу в ньому допомогти – вони не зреагували. Міський наряд міліції на наш виклик приїхав через 40 хвилин. Тим часом люди з нічного клубу почали нам погрожувати, провокували, завдавали ударів», – розповідає депутат.

За його словами, від нападників лунали й сепаратистські гасла.

Нападників на депутатів у Чугуєві затримала оперативна група з Харкова

Андрій Антонищак повідомив, що мав з собою пістолет, але навіть не брався за нього: мовляв, це підтверджує відеозапис з камер спостереження. Депутат додав, що на його з колегою звернення прибула оперативна група облуправління МВС із Харкова – раніше від місцевих правоохоронців. Яка й затримала «чоловіка з пакетом» та одного з нападників.

Богдан Матківський
Богдан Матківський

«Один із тих, хто бив Богдана Матківського, виявився помічником депутата-регіонала», – стверджує Андрій Антонищак, посилаючись на інформацію, отриману від слідчих. За його словами, суд у справі триває, тож інших подробиць він розголошувати не може. Те, що події розвивалися саме так, Радіо Свобода підтвердив і інший учасник інциденту Богдан Матківський.

Про те, що на депутатів вчинили хуліганський напад двоє молодиків, один із яких помічник депутата іншої політичної сили, повідомляє Харківське обласне управління МВС на своєму сайті.

У МВС запевняють, що нападників затримали і справу передали до суду.

Наркотрафік залишається серйозною проблемою на Харківщині, однак найімовірніше, не він став причиною конфлікту, такі висновки Радіо Свобода наводить Дмитро, один із харківських експертів з питань розвитку громадянського суспільства. Дмитро попросив не називати його повного імені заради власної безпеки.

«Інформація про конфлікт, яку оприлюднили депутати і деякі медіа, одразу викликала в мене сумнів, чи дійсно причиною конфлікту були наркотики. Адже наркодилери навряд чи передають речовину в громадських місцях, у присутності інших людей. Депутати й місцеві могли посперечатися, наприклад, з політичних мотивів. Один із нападників, за моєю інформацією, є помічником опозиційного депутата Дмитра Шенцева, який переміг на тому окрузі», – підсумовує Дмитро. Водночас він визнає, що обіг наркотиків є великою проблемою того регіону, і не виключає, що правоохоронці Харківщини можуть бути причетними до цього обігу.

В «Опозиційному блоці» сумніваються у версії потерпілих

Радіо Свобода звернулося до приймальні депутата Шенцева, однак у день підготовки цього матеріалу ані приймальня, ані його помічники на дзвінки не відповідали. Водночас інші депутати «Опозиційного блоку», куди входить Дмитро Шенцев, виявилися в курсі подій. Вони ставлять під сумнів версію інциденту, яку озвучили Андрій Антонищак та Богдан Матківський. Такий сумнів висловив Радіо Свобода опозиційний депутат, колишній заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма.

«Що робили вночі в Чугуєві два депутати парламенту? Я не хочу на когось наговорювати, у нас замало інформації. Але як мали збігтися зірки, щоб, щоб уночі у провінційному містечку стикнулися і посварилися «через наркотрафік» депутати одної політичної сили і помічник депутата від іншої сили?!» – каже парламентар.

«Якщо вони їхали на святкування річниці батальйону – це багато чого пояснює. Може виявитися, що було так, як у Костянтинівці, де солдат збив дитину. Пізніше виявилося, що він був нетверезий. Зараз згадують Партію регіонів, коли хочуть підкреслити негатив, когось звинуватити, хоча ця партія уже в минулому», – наголошує депутат. І додає, що його власних помічників «аж ніяк не можна зустріти на вулиці одного з райцентрів о другій ночі».

Протилежної думки дотримується журналіст, автор проекту «Харків кримінальний» Сергій Єрмаков. Він наголошує, що інцидент у Чугуєві, найімовірніше, пов’язаний з обігом наркотиків і є досить типовим для Харківщини.

«Це правда, що у Харківській області наркотрафік є дуже потужним. І правдою є те, що донедавна міліція брала (а той й досі бере) в ньому участь. Через Чугуїв пролягає канал постачання наркотиків з Росії й до Росії. І, відповідно, слова депутатів про сепаратистські настрої місцевих мешканців відповідають дійсності», – припускає аналітик.

Сергій Єрмаков запевняє, що за його інформацією, у нападі на депутатів брав участь помічник опозиційного народного обранця. Єрмаков також припускає, що це може бути помічник депутата Дмитра Шенцева, який на останніх виборах переміг у Чугуєві.

Радіо Свобода продовжує відстежувати ситуацію з розслідуванням інциденту і готове надати можливість висловитися тим, хто має про нього додаткову інформацію або є стороною конфлікту.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG