Доступність посилання

ТОП новини

Україні потрібна своя «лінія Маннергейма» (огляд преси)


Україна має скористатися досвідом Фінляндії, щоб зупинити російського агресора

Жодні західні санкції Путіна не зупинять. Його можуть зупинити неадекватно великі втрати живої сили і техніки у разі подальшої ескалації, – переконаний експерт газети «День». Він вважає, що варіантів, аби зупинити російського агресора є кілька. По-перше, консолідація всієї української нації. По-друге, партнери і сподівання, що вони зрозуміють, в який спосіб посилити Збройні сили України летальною зброєю, особливо протитанковою та протиповітряною. І по-третє, економічні санкції, які не лякають Путіна, але створюють дуже серйозні проблеми. Експерт вважає, що Україна має скористатися досвідом Фінляндії, яка створила «лінію Маннергейма» і зрештою саме це зупинило Росію. Хоча в результаті цієї війни Фінляндія втратила частину території, але вона відстояла незалежність і суверенітет, не стала соціалістичною країною, дочекалась падіння Радянського Союзу і приєдналась до ЄС. Відтак на думку публіциста, Україна має «окопатись і дочекатись краху Росії». Докладніше про те, як зупинити Кремль йдеться в статті «Поріг болю».

За час бойових дій на сході України силовики активізували набори в диверсійно-розвідувальні підрозділи. У навчальних центрах на базі відомих українських вишів і на передовій кандидатів у розвідники навчають базовим навичкам справи, також вчать користуватися спецтехнікою. В газеті «Сегодня» розвідники з Донбасу розповідають про специфіку своєї роботи і про те, якими навиками повинен оволодіти боєць, щоб успішно діяти в тилу ворога. Заголовок статті – «Розвідники працюють з мінами і картами».

Крим після падіння режиму Володимира Путіна може перетворитися на бандитську республіку. Зброї там вистачить, щоб розпалити громадянську війну, переконаний експерт тижневика «Країна». Не зважаючи на те, що Росія обіцяла мільярдні вкладення в півострів, насправді величезні гроші вливаються тільки у військові об’єкти, будівництво баз і житла для військовослужбовців. Росія перетворила Крим на військовий полігон. Завезено дуже багато зброї. Зокрема, ракетні комплекси «Іскандер», що можуть нести ядерні боєголовки. Полігон морської піхоти ВПС України у Феодосії перетворено на центр підготовки диверсантів для Донбасу. Розконсервовуються летовища, що були ще за радянського часу. Споруджуються потужні бази. Але для обслуговування «військової бази», на яку Москва перетворює Крим, там забагато людей. Тому їх витискатимуть. Поступово скорочують робочі місця й зарплати бюджетникам. У Криму за України було 120 тисяч підприємців, за Росії стало 24 тисячі. Причина – шалені податки і ще більша корупція, ніж в Україні. Кримчан виганяють із керівних посад. Докладніше про життя на півострові йдеться в рубриці «Рік без Криму».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG