Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ фіксує порушення режиму тиші біля Маріуполя й Донецького аеропорту


Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ констатують випадки порушення режиму припинення вогню на маріупольському напрямку і в районі Донецького аеропорту, повідомив заступник керівника СММ ОБСЕ на Україні Александр Гуґ.

«Напередодні глава місії Апакан відвідав Маріуполь, де зміг особисто переконатися в ситуації з перешкоджанням діяльності спостерігачів, зокрема поблизу Широкиного», – сказав представник місії.

За його словами, спостерігачі констатують, що загалом умови режиму припинення вогню дотримуються.

Крім того, СММ ОБСЄ підтверджує відведення сторонами конфлікту більшої частини важкого озброєння.

«Водночас спостерігачі не можуть це остаточно підтвердити, оскільки все ще стикаються з випадками перешкоджання їхній діяльності», – наголосив Гуґ.

За його словами, загалом Збройні сили України надають доступ спостерігачам СММ ОБСЄ до місць, а бойовики мають наслідувати цей приклад і також надавати доступ.

Не повинно бути жодних виправдань для відмови спостерігачам у доступі, наголосив Гуґ.

«Ми зможемо виконувати свою роботу лише в разі повного доступу. ОБСЄ не буде автоматично підтверджувати відведення без надання верифікації, даних і повного доступу до місць», ­– сказав він.

Заступник керівника місії також повідомив, що наразі в СММ працюють 460 спостерігачів із 42 країн у 10 містах України, з них 350 – у Донецькій і Луганській областях.

Припинення вогню і відведення важких озброєнь від лінії зіткнення передбачають мінські домовленості від 12 лютого.

XS
SM
MD
LG