Доступність посилання

ТОП новини

Human Rights Watch знову звинувачує Україну у використанні касетних бомб


Від касетних бомб, які використовують і сепаратисти, і урядові війська, на початку року загинуло 13 мирних жителів, стверджують експерти

Урядові війська та сепаратисти винні у застосуванні касетних бомб на Донбасі, від чого в січні-лютому цього року загинуло щонайменше 13 мирних жителів, у тому числі двоє дітей, мовиться у звіті правозахисної організації Human Rights Watch. Україна неодноразово заявляла, що не лише не використовує касетних бомб у конфлікті, але і не має їх на озброєнні. Тим часом експерти вважають, що звинувачення авторитетних міжнародних організацій мають великий негативний ефект для репутації України, тому її керівництву варто докласти зусиль, щоб переконати міжнародних експертів у вірності своїх слів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Черговий звіт Human Rights Watch повторює свої попередні звинувачення на адресу сепаратистів та українських військ у використанні касетних боєприпасів. Організація повідомила, що вона зафіксувала застосування касетних бомб принаймні в сімох населених пунктах східної України в період з 23 січня по 12 лютого, і нагадала, що застосування зброї, яка піддає ризику мирних жителів, є воєнним злочином.

Протягом десятиденного розслідування експерти правозахисної організації задокументували застосування бомб у сімох містах і селах, три з яких перебували під контролем уряду, а чотири – під контролем сепаратистів.

«У двох випадках нападів на територію контрольовану сепаратистами, в Луганську та Стаханові, напрямок та територія враження ракет виключають можливість їхнього запуску з території, яку контролюють сепаратисти», – мовиться у звіті.

Раніше українське керівництво спростовувало як сам факт застосування касетних бомб українськими військовими так і наявність касетних бомб на озброєнні України. А тиражування подібної інформації вважали дискредитацією іміджу України на міжнародній арені. Також раніше використання касетних бомб українською стороною не підтвердили і представники ОБСЄ.

З огляду на те, що звинувачення лунають з вуст авторитетної організації, українські експерти вважають, що керівництво країни мало би докласти більше зусиль до того, щоб розвіяти всі сумніви щодо використання Україною забороненої зброї.

Спростування таких фактів, або, в разі, якщо вони мали місце, визнання своєї вини, по-перше знівелює негативний ефект від подібних звітів, а по-друге, таким чином і лише таким чином можна попередити необґрунтовані звинувачення в майбутньому
Олексій Мельник

«Для України критично важливо максимально оперативно реагувати на подібні факти. Оскільки для України важливо ніяким чином не допустити втрати міжнародного авторитету, міжнародної підтримки в цій війні. Спростування таких фактів, або, в разі, якщо вони мали місце, визнання своєї вини, по-перше знівелює негативний ефект від подібних звітів, а по-друге, таким чином і лише таким чином можна попередити необґрунтовані звинувачення в майбутньому», – говорить експерт з військових питань Центру Разумкова Олексій Мельник.

На його думку, для цього Україні потрібно було б організувати візити міжнародних експертів та представників засобів масової інформації у райони конфлікту, щоби продемонструвати свою відкритість та бажання співпраці.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG