Доступність посилання

ТОП новини

Прокурорську війну ми бачимо вперше – Володимир Бойко


Колишній голова консультативної ради при Генеральній прокуратурі УкраїниВолодимир Бойко
Колишній голова консультативної ради при Генеральній прокуратурі УкраїниВолодимир Бойко

Замгенпрокурора і прокурор Києва «обмінялися» кримінальними провадженнями

Київ – Прокуратура міста Києва розпочала кримінальне провадження проти колишнього свого співробітника Віталія Баганця – сина заступника генпрокурора Олексія Баганця – за фактом нібито вчинення ним злочину. Йому інкримінують незаконні вказівки щодо блокування розслідування кримінальних проваджень за фактами ведення нелегального грального бізнесу. Це сталося невдовзі після того, як Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження проти її керівника Сергія Юлдашева.

Свій погляд на цей прокурорський конфлікт висловив уже колишній очільник громадсько-консультативної ради при Генпрокуратурі Володимир Бойко, який нещодавно написав заяву про складання повноважень.

– Спочатку було відкрито кримінальне провадження з ініціативи заступника генпрокурора Олексія Баганця відносно прокурора міста Києва Сергія Юлдашева, а у відповідь Юлдашев відкрив кримінальне провадження відносно (сина заступника генпрокурора) – Баганця Віталія, який раніше працював у прокуратурі міста Києва і якого прокурор Юлдашев обвинувачує в незаконних діях по прикриттю, як стверджують у прокуратурі, по «кришуванню» точок грального бізнесу. Це свідчить про особливі відносини, що панують в органах прокуратури. Бо впродовж кількох років громадяни зверталися в генпрокуратуру зі скаргами на Юлдашева, ще коли він працював прокурором в Дніпропетровській області, навіть відкривалися відносно нього раніше кримінальні провадження, але вони закривалися. Але як тільки Юлдашев спробував перешкоджати сину Баганця, то одразу збудилася генпрокуратура і «пригадали», що існує в цій країні законність.

Думаю, це закінчиться тим, що Юлдашеву все ж таки доведеться піти з посади а, можливо, і взагалі – з органів прокуратури. Також, можливо, ще буде звільнений і його опонент – Баганець-молодший.

– А де зараз працює Баганець-молодший?

– Баганець-молодший зараз працює у прокуратурі Київської області. А ще кілька місяців тому Віталій Баганець був начальником управління в прокуратурі міста Києва.

– Щось подібне в українській прокуратурі ставалося?

Випадки, коли генеральна прокуратура відкривала провадження чи, точніше, порушувала, як це було раніше, кримінальні справи проти прокурорів – були
Володимир Бойко

– Випадки, коли генеральна прокуратура відкривала провадження чи, точніше, порушувала, як це було раніше, кримінальні справи проти прокурорів – були. Наприклад, за часів генпрокурорства (Святослава) Піскуна було порушено кримінальну справу і навіть був засуджений прокурор Таращанського району Сергій Обозов – за службову недбалість. Такі випадки були.

Але щоб це переростало у війну – щоб у відповідь прокурор міста відкривав кримінальне провадження відносно близьких родичів заступника генерального прокурора – звісно, «військові дії» ми бачимо вперше. Такого раніше не було.

– Консультативна рада якось реагуватиме на цю ситуацію?

Але щоб це переростало у війну – ми бачимо вперше
Володимир Бойко

– Я не маю вже відношення до консультативної ради при генпрокуратурі. Цей орган був створений в квітні 2014 року – об’єднав правозахисників, юристів, журналістів – людей, які розуміються на проблемах прокуратури. Ми розробляли рекомендації генеральному прокурору. Але після призначення (Віктора) Шокіна я двічі звертався письмово до генпрокурора – прохав виконати нормативні документи генпрокуратури, розглянути наші рішення. Отримав відмову. Після цього я вирішив, що не буду більше витрачати час на роботу, спрямовану на розробку рекомендацій для органів прокуратури.

(Ред: Прокурор м. Києва Сергій Юлдашев стверджує, що «кримінальне переслідування проти нього пов'язане з його принциповою позицією». Такі слова Сергія Юлдашева наводить прес-служба прокуратури міста Києва.

Раніше народний депутат від Блоку Петра Порошенка Віталій Купрій стверджував на своїй сторінці у Facebook, що Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження проти прокурора Києва Сергія Юлдашева. При цьому Віталій Купрій оприлюднив копію документа Генпрокуратури).

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG