Доступність посилання

ТОП новини

Docudays UA-2015 відкриє британський фільм про «ДНР»


(фото з сайту docudays.org.ua)
(фото з сайту docudays.org.ua)

У Києві стартує міжнародний фестиваль документального кіно про права людини

Київ – Сьогодні у Києві починається 12-й фестиваль кіно про права людини Docudays UA. Цього року його центральною темою стане пропаганда. Фестиваль відкриє британська стрічка про створення«ДНР», а у програмі будуть дві лінійки фільмів про досвід післявоєнного життя – на прикладі Грузії та Балкан. Усього покажуть 79 стрічок із 36 країн світу – включно з Росією.

Говорити про пропаганду потрібно, щоб зрозуміти, в якій ситуації перебуває нині Україна, переконаний правозахисник Володимир Яворський, один із організаторів Docudays UA. Адже загалом елементи пропаганди можна відшукати у будь-якому медіа, зауважує він. Цю тему на фестивалі представлять три фільми: «Погляд тиші» про геноцид в Індонезії, «Це моя земля», що розповідає про арабо-ізраїльський конфлікт з позиції шкільної освіти, та «Звідки зявляється пил і куди зникають гроші» – про те, як театр створив партію.

Відкриє фестиваль «Захоплива історія країни-саморобки» – стрічка британського режисера Ентоні Баттса про перші місяці існування «ДНР», яку взимку вже презентували у Москві на «Артдокфесті». Це перший повнометражний фільм про «республіку» та людей, які її створювали. У стрічці звучать здебільшого голоси сепаратистів. Українська продюсерка «Історії» Анна Дискант називає це спробою «почути Донбас».

«У фільмі є сцени, що надихають, і сцени, що викличуть у нас ненависть. Він досить неоднозначний і викличе дискусію, але показує речі такими, якими вони були», – каже Володимир Яворський.

У програмі – фільми про життя після війни, Крим і Голодомор

Друга провідна тема Docudays UA-2015 – війна. Програми «Екс-Югославія: примирення» та «Ефект Грузії» презентують стрічки про непрості процеси повернення до мирного життя та співжиття із «незалежними» окупованими територіями. Покажуть також фільм французької режисерки Бенедикт Бане про Голодомор, а також «Кирим» про наслідки анексії Криму. В українській програмі відбудеться прем’єра стрічки «Вагріч і чорний квадрат» Андрія Загданського. А у програмі Docu/Хіти, серед іншого – оскароносний «Citizenfour: історія Едварда Сноудена».

Російські фільми у програмі також будуть, розповідає арт-директор Docudays UA Роман Бондарчук. «Нам теж треба розуміти, що відбувається у Росії. Наприклад, один із фільмів, що ми показуємо – про «Християнську молодіжну організацію». Це абсолютно нічим не стримувані молоді люди, які б’ють і принижують усіх інакомислячих, але їх підтримує влада, тому що вони «Християнська молодіжна організація», – зауважує він.

Також на цьогорічному Docudays UA представлять спецпроект українських документалістів «Євромайдан. Енциклопедія громадських ініціатив із самоорганізації». Це спроба дослідити, як розвиваються громадські активності, що з’явились на Майдані, пояснює режисер Сергій Лисенко.

«Усього буде 10 фільмів, на фестивалі представлені перші два. Перший герой – це Мирослав Гай, волонтер, який розвозить допомогу армії. Другий фільм присвячений команді волонтерів, які були у медичній службі Майдану – це п’ять екіпажів швидкої допомоги на передовій. Ніхто з медиків, крім них, і ще кількох волонтерів, туди не їздить», – розповідає він.

Цього року Docudays UA вперше має також дитячу кінопрограму та освітній простір для дітей від трьох до 14 років. Традиційно триватимуть дискусії та працюватиме «Жива бібліотека».

Docudays UA триває до 27 березня. Програму можна переглянути на сайті фестивалю. Вхід на усі покази вільний.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG