Доступність посилання

ТОП новини

ЛитПолУкрбриг є новою формою координації зусиль – Порошенко


Президент України Петро Порошенко ©Shutterstock
Президент України Петро Порошенко ©Shutterstock

Президент України Петро Порошенко заявляє, що співробітництво з Польщею та Литвою у спільній бригаді (ЛитПолУкрбриг) є новою формою координації зусиль.

«Українська армія зараз набула унікального досвіду бойових операцій у веденні гібридних війн», – зазначив Порошенко у суботу, 21 березня, під час зустрічі з президентом Литви Далею Грібаускайте, яка перебуває з візитом в Україні.

«Завдяки цій агресії українська нація зараз єдина, як ніколи. Українська армія потужна, як ніколи. Я гордий бути верховним головнокомандувачем такої армії», – наголосив Порошенко, якого цитує його прес-служба.

Даля Грібаускайте під час зустрічі з Порошенком повідомила, що вчорашнє засідання Європейської ради продемонструвало єдність ЄC щодо підтримки України – економічної, фінансової та консультативної. Грібаускайте висловила готовність Литви продовжувати надавати Україні підтримку, у тому числі – направити медиків.

19 вересня 2014 року Україна, Польща та Литва створили спільну миротворчу бригаду – ЛитПолУкрбриг. Від України у бригаду направлено 545 військовослужбовців, від Польщі – 3000-3800, від Литви – 150-350. Командування бригади розташовується у польському Любліні, а підрозділи-учасники залишаються у місцях своєї постійної дислокації.

ЛитПолУкрбриг є способом зміцнення військової співпраці між державами та підвищення оперативних можливостей для спільного виконання завдань.

Ця бригада має використовуватися також для участі в операціях під егідою ООН, НАТО та ЄС. Головними завданнями бригади є участь у міжнародних зусиллях по гарантуванню миру, поглиблення регіональної військової співпраці і створення основи для побудови на базі бригади бойової групи ЄС.

Минулої осені країни НАТО на своєму саміті у Вельсі підтвердили, що організація не може поставляти озброєння Україні, але це можуть робити держави, які входять до Північноатлантичного альянсу, у рамках двосторонніх відносин.

За словами Петра Порошенка, наразі Україна має контракти з 11 країнами на постачання зброї.

XS
SM
MD
LG