Доступність посилання

ТОП новини

Дочка президента Узбекистану могла нажитися на мільярд доларів – журналістське розслідування


Ґульнара Карімова, архівне фото 2011 року
Ґульнара Карімова, архівне фото 2011 року

Найстарша дочка президента Узбекистану Іслама Карімова Ґульнара Карімова могла нажитися на мільярд доларів завдяки порушенням законодавства, стверджують результати міжнародного журналістського розслідування.

За даними звіту Проекту розслідувань організованої злочинності й корупції, який працює у столиці Боснії Сараєві, Карімова могла збагатитися на таку суму, здобувши акції й інші виплати від телекомунікаційних компаній, що їх вона отримувала як хабарі чи завдяки вимаганню.

Як стверджують автори звіту, документи, що їх вони отримали, свідчать, що масштаби ймовірної корупції з боку Карімової значно більші, ніж повідомляли досі.

Зокрема, за цим повідомленням, Карімова вимагала в компаній зв’язку гроші в обмін на сприяння в отриманні ліцензій на роботу в Узбекистані. А у 2001 році вона отримала 20 відсотків акцій оператора мобільного зв’язку «Уздунробіта», коли дала зрозуміти, що без її підтримки компанія буде «знищена». І таких схем, які приносили Карімовій сотні мільйонів доларів, була ціла низка, мовиться в матеріалах журналістського розслідування.

Ґульнара Карімова, яку раніше вважали ймовірною наступницею її батька на посаді президента Узбекистану, останніми роками потрапила в опалу і перебуває під суворим домашнім арештом у Ташкенті. Із нею пов’язана низка розслідувань у кримінальних справах про відмивання грошей, які ведуться у Швеції, Швейцарії і в самому Узбекистані.

XS
SM
MD
LG