Доступність посилання

ТОП новини

Реприватизація вигідна Україні чи Коломойському?


Бійці батальйону «Дніпро-1» біля офісу «Укрнафти», 22 березня 2015 року (фото: Сергій Лещенко)
Бійці батальйону «Дніпро-1» біля офісу «Укрнафти», 22 березня 2015 року (фото: Сергій Лещенко)

Урядовці говорять про ризики від націоналізації енергетичних активів

Київ – Українські енергетичні активи варто націоналізувати і потім приватизувати з більшим зиском, заявив український бізнесмен, керівник Дніпропетровської області Ігор Коломойський. Напередодні він за допомогою озброєних людей спробував зберегти свій вплив на два нафтогазові підприємства, які мають контрольні державні пакети акцій. В уряді до ідей реприватизації в енергетиці ставляться обережно, хоча в парламенті це питання вже розглядають в комітетах. Експерти вбачають в ідеї націоналізації як можливість перерозподілу активів між різними фінансово-промисловими групами, так і певний позитив для держави.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації, бізнесмен Ігор Коломойський пропонує націоналізувати українські підприємства, які, на його думку, приватизовані з порушенням законодавства. Більше того, Україна не повинна отримувати нові кошти Міжнародного валютного фонду, доки незаконно приватизована власність не повернеться в руки держави, сказав Коломойський в інтерв’ю Financial Times.

Ігор Коломойський
Ігор Коломойський

«Поверніть ці підприємства, виставте їх на продаж на відкритих торгах – і ви отримаєте вдесятеро більше, ніж отримали (за їхній продаж раніше – ред.)», – сказав він в інтерв’ю британській газеті.

Таку досить різку заяву Коломойський зробив одразу після того, як звинуватив у рейдерстві нове керівництво «Укртранснафти», призначене з ініціативи уряду, а озброєні люди, яких пов’язують з Коломойським, спробували заблокувати роботу «Укрнафти» та «Укртранснафти».

Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Міністр палива, енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин на запитання Радіо Свобода зауважив, що запропонована Ігорем Коломойським націоналізація та реприватизація енергетичних підприємств може викликати низку негативних наслідків, зокрема – відвернути від України закордонних інвесторів.

«Чи варто підприємства націоналізувати або ж реприватизувати? Таким кроком ми на роки відлякаємо іноземних інвесторів від України. Мені здається, варто навпаки – відкрити «шлюзи», та запустити в енергетику іноземних інвесторів, які принесуть сюди не тільки гроші, не тільки культуру управління, а й свою філософію. І налаштованість українського бізнесу на роботу в умовах монополії (в енергетиці) буде подолано», – очікує міністр.

Націоналізувати енергетику не варто – Демчишин
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00


Володимир Демчишин зауважив Радіо Свобода, що донедавна був прихильником залишити у державній власності компанію «Центренерго», щоб вона «складала конкуренцію приватним енергокомпаніям». Водночас, за його словами, цієї зими міністерству було важко налагодити її нормальну роботу, тоді як європейські бізнес-групи, зацікавлені в її купівлі, як-от «Газ де Франс», керували б енергогенеруючими потужності більш ефективно, підсумовує міністр. І додає, що не можна допустити продажу державних енергоактивів до рук місцевих енергетичних компаній, підконтрольних зокрема Дмитру Фірташу, Рінату Ахметову чи Ігорю Коломойському.

Подібні застереження висловив і прем’єр Арсеній Яценюк. За його словами, в разі, якщо рішення про законність або незаконність приватизації ухвалюватиме «корумпована судова система», це відкриє «скриню Пандори».

Націоналізація допустима, якщо не має на меті перепродажу – експерт

Олександр Палій
Олександр Палій

Ідея націоналізації та перепродажу найцікавіших підприємств, озвучена одним з представників великого бізнесу, може свідчити про початок великого переділу власності між фінансово-промисловими групами, таку думку озвучують в українському експертному середовищі. Водночас, якщо націоналізація не передбачатиме подальшого перепродажу, вона може принести користь Україні, зауважив у коментарі Радіо Свобода політолог Олександр Палій.

«Немає якогось «стрибка ефективності» у недержавних компаній у порівнянні з державними. Приватні власники користуються мережами, як споживачі, не модернізують їх, хоча отримують непогані тарифи. Тому, можливо, є сенс націоналізувати ті компанії, які працюють не ефективно. Головне – щоб не сталося так, що енергетичні активи заберуть в одних українських олігархів, щоб передати іншим олігархам», – підсумовує політолог.

За словами Палія, протистояння між Ігорем Коломойським та центральною владою щодо контролю над енергетичними активами може призвести до дестабілізації ситуації всередині держави, але наразі цей ризик є незначним. Політолог наголошує, що це скоріше навіть «не гра м’язів, а гра позицій», і Коломойський скоріше намагається зробити так, щоб з його інтересами в Києві більше рахувалися, аніж розхитати ситуацію в Україні. Оскільки «добре розуміє наслідки дестабілізації для свого бізнесу», пояснює Палій.

Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань приватизації нещодавно вирішила перевірити законність приватизації «Укррудпрому», «Укртелекому», «Київенерго», київського «Водоканалу», облгазів й обленерго, Одеського припортового заводу, а також портів, підприємств агропромислового комплексу. Участь у її роботі взяв й Ігор Коломойський. Основними власниками українських енергетичних активів, крім держави, вважають фінансові групи Ріната Ахметова, Дмитра Фірташ та Ігоря Коломойського.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG