Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ повідомляє про нові порушення перемир’я на сході України на вихідні


(архівне фото)
(архівне фото)

Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомляє, що спостерігачі її Спеціальної моніторингової місії в Україні протягом суботи й неділі, 21 і 22 березня, стали свідками низки порушень режиму припинення вогню на лінії контакту сторін конфлікту в частині сходу України.

Найбільше перестрілок вони зафіксували поблизу донецького аеропорту і сусіднього села Піски (перший наразі контролюють сепаратисти, друге – українські війська), а також біля села Широкина, що за 20 кілометрів від Маріуполя. Обстріли в цих, а також іще кількох місцях Донецької й Луганської областей, які засвідчили спостерігачі, здійснювалися не тільки зі стрілецької зброї, а й із мінометів чи артилерії.

Серед повідомлень із нового звіту одне інформує про дії місцевого «командира» угруповання «ДНР» у Широкині, частину якого нині контролюють сепаратисти – він відмовився обговорювати з представниками ОБСЄ можливість тимчасового місцевого перемир’я, щоб доставити гуманітарну допомогу мирним мешканцям села. Як сказав цей «командир», питання не буде обговорюватися, доки ОБСЄ не подасть йому звіту про розслідування його заяви минулого тижня, коли він стверджував, що українські військові підбили неподалік його вантажівку. Цей же «командир» вимагав від ОБСЄ припинити польоти її безпілотників над його позиціями.

Спостерігачі, крім того, перелічують понад десять випадків протягом вихідних, коли представники обох сторін конфлікту більші чи менші перешкоди в пересуванні.

Становище в селі Широкині викликало раніше в понеділок, 23 березня, дві заяви чільних представників ОБСЄ. Вони закликали сторони припинити бойові дії, які значно посилилися останніми двома днями, і виявляти стриманість, не забуваючи про долю мирних мешканців села.

XS
SM
MD
LG