Доступність посилання

ТОП новини

Зенітно-ракетні комплекси біля Варшави: поляки вчаться захисту спільно зі США


Ракетні комплекси «Петріот». Ілюстраційне фото
Ракетні комплекси «Петріот». Ілюстраційне фото

Біля Варшави тривають польсько-американські навчання з протиповітряної оборони

Варшава – Біля Варшави тривають польсько-американські навчання з протиповітряної оборони. Американські військові привезли зі своєї бази в Німеччині 8 батарей зенітно-ракетного комплексу «Петріот». Присутність солдатів та військової техніки США у Польщі – підтвердження того, що Вашингтон підтримає Варшаву в разі загрози. У цьому запевняють польські та американські політики і військові.

ЗАВАНТАЖИТИ

100 вояків США і 30 одиниць техніки задіяні у польсько-американських навчаннях у рамках операції Atlantic Resolve. Томаш Сємоняк, польський міністр оборони, каже, що ці навчання мають продемонструвати здатність держав-союзників швидко передислокувати комплекси протиповітряної оборони «Петріот» для захисту Варшави.

«Це відповідь союзників на те, що відбувається на сході Європи», – зазначає Сємоняк.

Міністр оборони Польщі підтвердив інформацію, що рішення про появу американських ракет біля Варшави ухвалили терміново, кілька днів тому. Водночас він зазначив, що бажання польських вояків потренуватися спільно з американцями у протиповітряному захисті найбільшого польського міста не є чимось винятковим.

Тепер, коли нам потрібна підтримка, то США рішуче стали поряд із нами
Томаш Сємоняк

«Щиро дякую нашим американським союзникам. Відколи ми в НАТО, тобто вже 16 років, ми завжди були разом із США, а тепер, коли нам потрібна підтримка, то США рішуче стали поряд із нами», – сказав Сємоняк.

Важливо, що ракети – саме американські – експерт

Під час спільних маневрів військові вдосконалюють свої вміння з протиповтіряної і протиракетної оборони, а також вчаться попереджувати про напад із повітря. Міністр Томаш Сємоняк запевняє, що присутності американських військових у Польщі хочуть не лише політики, а й пересічні поляки.

Стівен Молл, посол США у Польщі заявив, що задіяння американських ракет у Польщі – це підтвердження союзницьких гарантій безпеки. За його словами, військові продемонстрували здатність швидко розмістити у Польщі систему протиракетної оборони, якщо виникне необхідність.

Сполучені Штати тут для того, щоб підтримувати і захищати Польщу. Ми завжди будемо надавати вам підтримку
Стівен Молл

«Сполучені Штати тут для того, щоб підтримувати і захищати Польщу. Ми завжди будемо надавати вам підтримку. Не тільки моральну, але й конкретними діями», – наголосив Стівен Молл.

Появу американських ракет у Польщі прокоментував Януш Онишкевіч, колишній міністр оборони Польщі. Він сподівається, що до ситуації, яка описана в сценарії польсько-американських навчань, не дійде й ніхто не нападатиме на Варшаву з повітря. Проте, наголошує він, найгірший сценарій унеможливлюється саме завдяки таким діям, як спільна демонстрація боєготовності.

Ромуальд Шереметьєв, експерт із польської Академії національної оборони, говорить, що тепер він з більшим опитимізмом дивиться в майбутнє. Донедавна, каже Шереметьєв, у пояків були побоювання, що НАТО і США не надто цікавляться подіями в Центральній Європі. Американські ракети у Польщі, пояснює експерт, це сильний сигнал перестороги для Росії.

«Незалежно від того, скільки цих ракет, важливо, що вони саме американські», – наголошує Ромуальд Шереметьєв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG