Доступність посилання

ТОП новини

Кефірні ріки на американських берегах – історія великого бізнесу емігрантів із Києва


Завод компанії Lifeway Foods у США (фото з сайту компанії)
Завод компанії Lifeway Foods у США (фото з сайту компанії)

​«Спочатку, це був товар для емігрантів зі Східної Європи. Але потім ми збільшили нішу» – керівник компанії з виробництва кефіру

У далекому 1976 році родина радянських емігрантів прибула з Києва до Чикаго. У споживчому раю єврейські емігранти, які приїхали з сотнею доларів у кишені, знайшли для себе все – і свободу, і можливості, але рідного кефіру їм бракувало. Як ностальгічні спогади перетворилися на багатомільйонний бізнес?

ЗАВАНТАЖИТИ

Як згадує 39-річна керівник компанії Lifeway Foods Юлія Смолянська, побачивши вперше американські супермаркети після київських гастрономів, її батьки просто впали на коліна і розплакались. Призвичаївшись на новій батьківщині, Смолянські побачили, що там не було чогось, чого їм бракувало для повного щастя. Перетворити ностальгію за радянським кефіром на вигідний бізнес допомогла поїздка в Європу.

«Вони були в Німеччині. І привезли пару пляшечок кефіру з собою. Тоді мій тато сказав: «В Америці є все, крім кефіру». А мама сказала: «Ну, ти ж інженер, візьми і зроби, побудуй завод, а ми будемо цей кефір продавати. Через шість місяців ця ідея запрацювала», – згадує їхня дочка, яка сама пам’ятає лише американський кефір, який виробляв її тато.

Михайло Смолянський (архівне фото)
Михайло Смолянський (архівне фото)

Минуло 30 років з того часу, як засновник компанії Lifeway Foods Михайло Смолянський почав експериментувати з різними смаками, змішувати привезені з Радянського Союзу сорти кефіру з власними, додавати різні присмаки. Нині кефірна імперія Смолянських, яка контролює 95% кефірного ринку, є багатомільйонним бізнесом, а кефір став не менш американським напоєм, ніж піцца – американською їжею.

Щоправда, на ринку вони антиподи, бо кефір є їжею тих американців, які обирають здорове харчування.

«Спочатку, це був товар для емігрантів зі Східної Європи. Але потім ми збільшили нішу, бо в цей час почав рости ринок здорової їжі. З’явилися великі супермаркети, такі як Whole Foods та інші, що відкривалися саме в цей час. Також більше інформації почало з’являтися про корисність нашого продукту. Наше виробництво зростало разом з цим ринком. А потім здорова їжа стала масовим ринком», – розповідає Юлія Смолянська.

Юлія Смолянська
Юлія Смолянська

За її словами, на середину березня обсяг продажів її компанії складав понад 130 мільйонів доларів, а зростання у порівнянні з минулим роком склало 20%.

Кефір на всі смаки

Юлія Смолянська очолила компанію в 27 років після того, як її батько раптово помер від інфаркту в 55 років. Вона згадує, що працювала день і ніч, намагаючись не лише втримати компанію на плаву, але і розширити асортимент, збільшити продаж.

«Ми вигадували різні експерименти з товаром, що був щоденною їжею в Східній Європі. І придумали речі, яких не було і там. Наприклад, за 2 тисячі років існування кефіру, ніхто не додумався його заморозити. А ми зробили з кефіру морозиво. Ми зробили нову упаковку для дітей, щоб нове покоління американців виросло на кефірі і знало про користь добрих бактерій», – розповідає Юлія Смолянська.

Нині на чикагському кефірі з Києва ростуть не лише американці, але і канадці, і мексиканці, і англійці, і навіть жителі Кувейту та Гонг-Конгу. А плани відкрити знову бізнес в Росії, компанія Смолянських відкинула. Місцева корупція відбила охоту після кількох спроб.

Матеріал підготували Марія Щур та Carl Schreck.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG