Доступність посилання

ТОП новини

У конфлікті Порошенка і Коломойського переможуть військові – експерт


«Очікуйте піднесення політиків-командирів подібних до Аріеля Шарона» – співробітник Королівського коледжу в Лондоні про Україну

Через конфлікт між головою Дніпропетровської обласної держадміністрації Ігорем Коломойським та президентом України Петром Порошенко на центральне місце у політичному житті України вийде армія. Про це, коментуючи розвиток протистояння в Україні, пише ряд західних політичних оглядачів.

Наприклад, Олександр Кларксон, викладач Королівського коледжу у Лондоні, відзначає, що нинішнє протистояння призведе до посилення політичної ролі армії на тлі очевидної недієздатності старих еліт вирішувати конфлікти у правовому полі.

«Старі еліти України звинувачують один одного у крадіжках, а роль армії стає центральною для суспільства. Очікуйте піднесення політиків-командирів, подібних до Аріеля Шарона», – прогнозує у Twitter Кларксон.

«Все готове до серйозної міжусобиці між Порошенко, Яценюком та Коломойським. Але чи може у країні бути встановлене верховенство права, а не верховенство сили?» – питає у своєму Twitter Девін Еклс, аналітик центру соціально-економічних досліджень Case-Ukraine.

Інші західні оглядачі обмежуються констатацією небезпеки конфлікту між Дніпропетровськом та Києвом для України або критикою однієї із сторін.

«Чому Коломойського досі не звільнили з посади керівника області? Це лише демонструє, наскільки слабким є уряд України. Олігарх-«губернатор» використовує приватну армію для захоплення найважливішого державного ресурсу (української нафти), а влада нічого не робить», – пише у Facebook Лучан Алан Вей, професор університету Торонто.

«Росія напевне просто обожнює загострення розколу між Києвом та Дніпропетровськом. Озброєні люди в урядових будівлях, заклики до децентралізації – все це як музика для вух Кремля», – відзначає Максим Такер, дописувач видання The Times.

Натомість експерт аналітичного центру «Атлантична Рада» Адріан Каратницький іде далі. Ігоря Коломойського він назвав «найнебезпечнішою людиною на підконтрольній Україні території».

Каратницький відзначає, що голова Дніпропетровської ОДА у боротьбі за державне майно взяв на озброєння прийоми гібридної війни.

«Є висока ймовірність того, що співробітників «приватної охоронної фірми», які відстоюють інтереси Коломойського у Києві, найняли у батальйонів «Дніпро». При цьому формально вони у відпустці. Якщо це так, то «Беня» використовує прийоми Путіна: зелених чоловічків та солдатів з військових частин, які беруть участь у незаконних військових операціях, перебуваючи у «відпустці», – обурюється Каратницький.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG