Доступність посилання

ТОП новини

Американський блогер розповів, як його вербували у кремлівські пропагандасти


«Хотів підсунути мені вже написані статті і заплатити, щоб я опублікував їх під своїм ім'ям» – Свонсан

Американський політичний активіст і блогер Девід Свонсан розповів у своєму блозі War Is A Crime («Війна це злочин»), що йому пропонували публікувати за гроші російську пропаганду про події в Україні.

Свонсан стверджує, що 20 березня в юридичній школі університету округу Колумбія у Вашингтоні, де він виступав у рамках триденного антивоєнного семінару, організованого організацією Spring Rising, до нього підійшов молодий чоловік, який говорив з російським акцентом, вручив візитну картку на ім'я помічника військо-повітряного аташе посольства Росії у Вашингтоні, майора «Олексія Г. Падалки», купив одну з його книг і запропонував зустрітися, щоб обговорити спільну діяльність у боротьбі за мир.

На його картці була адреса посольства Росії у Вашингтоні, два телефонні номери, номер факсу та адреса електронної пошти.

Людина з таким ім'ям і прізвищем фігурує в списках дипломатів на сайтах дипломатичної місії Росії і Держдепартаменту США, відзначає Свонсан.

Наступного дня, продовжує Свонсан, він зустрівся з новим знайомим в кафе, і той розповів про наявність у нього інформації про Україну і «хотів підсунути мені вже написані статті і заплатити, щоб я опублікував їх під своїм ім'ям». При цьому росіянин запевняв, що все це є його особистою ініціативою, про яку нічого не знає його керівництво, наголосив американець.

За його словами, він відмовився від співпраці за гроші і замість цього запропонував Олексію на правах журналістського джерела дати наявну в нього інформацію, яку Свонсан міг би донести до американської громадськості, але той «здивувався», що Свонсан заговорив про журналістику, будучи блогером. «Очевидно, блогер це той, кого можна нагодувати пропагандою», зауважує активіст.

В результаті, за його словами, вони домовились списатися по електронній пошті, щоб «зустрітися у Вашингтоні, і що він дав би мені інформацію, яку я міг використовувати як репортер», повідомив Свонсан. За його словами, він відправив Олексію електронного листа, в якому повідомив про своє бажання написати статтю, де буде відображена «і російська точку зору» з цілої низки подій: війни в Україні, приєднання Криму, катастрофи малазійського «Боїнга» на Донбасі, розширення НАТО на Схід та інших актуальних тем.

На цей лист прийшла відповідь: «Немає проблем, згоден», стверджує блогер. Після цього, за його словами, він відправив ще один лист з проханням дати йому номер телефону посла Росії в США Сергія Кисляка, щоб взяти у нього інтерв'ю, де б той пояснив позицію Росії з приводу України, а потім пустити його в радіоефір.

Проте відповіді на цей лист не було, пише Свонсан. У зв'язку з цим він засумнівався, що людина, з якою він зустрічався, була тим, за кого себе видавала. У той же час, особисто дізнатися про це в російському посольстві американець не наважився.

Оригінал матеріалу на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG