Доступність посилання

ТОП новини

На території окупованого Донбасу 500 засуджених з ВІЛ/СНІД потребують лікування – правозахисники


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

На території окупованого Донбасу 500 засуджених потребують антиретровірусного лікування, повідомив спеціаліст відділу адвокації та юридичної підтримки «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» (Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД) Олександр Гатіятуллін.

«Свого часу ми домоглися, щоб люди отримували це лікування. Влітку минулого року Державна пенітенціарна служба відмовилась поставляти медичні препарати і не лише в установи, не контрольовані урядом України, але й в установи, які є в її підпорядкуванні. Ми їздили в Артемівський слідчий ізолятор і знаємо, як ці препарати туди потрапляли. Це суспільні ВІЛ-сервісні організації своїми силами завозили препарати в установи», – заявив Гатіятуллін.

Державна пенітенціарна служба заявляє, що ця інформація не відповідає дійсності. В установах, які розташовані на контрольованих Україною територіях, фінансування відбувається по сьогоднішній день, а фінансування установ на непідконтрольних Україні територіях зупинилося лише першого грудня, до цього часу було в повному обсязі, заявляють у службі.

«Звичайно, ставались перебої, однак у таких установах завжди були запаси. Чи використовували їх для засуджених, Державна пенітенціарна служба не може гарантувати», – повідомили в прес-службі ДПтС.

Раніше на території Донецької і Луганської областей було 36 установ державної пенітенціарної служби: 20 у Донецькій області, а 16 – у Луганській. Наразі лише 7 з них підконтрольні Україні: одна в Луганську і шість у Донецьку.

За інформацією Державної пенітенціарної служби, наразі на території, яку не контролює Україна, перебуває 14 тисяч засуджених.

XS
SM
MD
LG