Доступність посилання

ТОП новини

Ціни на комунальні послуги піднімають, а реформами і не пахне – експерт


Уряд обіцяє забезпечити українців субсидіями. Чи вистачить грошей у бюджеті?

Субсидії мають допомогти адаптуватись до нових тарифів на житлово-комунальні послуги, які українці побачать уже на травневих платіжках. Урядовці обіцяють спростити процедуру отримання таких адресних дотацій, щоб захистити вразливі верстви населення. Водночас експерти критикують таке рішення держави: грошей у бюджеті не вистачить для допомоги усім, а за підняттям цін немає ґрунтовного реформування енергетичної галузі.

ЗАВАНТАЖИТИ

Для українців, які з квітневим підняттям тарифів не зможуть сплачувати комунальні послуги, не посилюватимуть покарання та штрафи. Натомість спрощуватимуть систему отримання субсидій для громадян, що її потребують. Про це заявив віце-прем’єр міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, звітуючи про «100 днів реформ».

Міністр прогнозує, вже до 15 квітня система стане прозорішою, аби «субсидування надавалось напряму всім громадянам, що його потребують».

Процедуру отримання субсидії на комунальні послуги спрощують - Зубко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00


«Це спрощена система подачі декларації про те, що потребується субсидія. Це не перевірка декларації до моменту отримання цієї субсидії – це декларування подання. Далі його перевірятимуть і, якщо буде потрібно, переглядатимуть. Але зараз іде мова про спрощення. За словами міністра соціальної політики, ми очікуємо зростання на 70% звернень до субсидій», – пояснив Зубко.

Хто матиме субсидії?

Павло Розенко
Павло Розенко

Міністр соціальної політики Павло Розенко підтверджує слова Зубка. Тарифи дійсно піднімуть, утім, і отримати субсидію людям, які її потребують, стане легше.

Наразі на субсидію може претендувати будь-яка родина, якщо протягом року ніхто з членів сім’ї не робив одноразової покупки на суму, що перевищує 50 розмірів прожиткового мінімуму – близько 58 тисяч гривень. Мається на увазі річ, куплена в кредит або на виплату, так і оплата послуг на таку суму. Також це може бути одноразовий внесок за квартиру в споруджуваному будинку.

Нові платіжки українці отримають уже в травні. Наразі планується, що тарифи на централізоване постачання гарячою водою для населення з 1 квітня 2015 року зростуть приблизно на 55-57 відсотків, а на опалення – в середньому на 73 відсотки.

«З метою інформування населення до середини квітня кожен громадянин України, який споживає житлово-комунальні послуги, отримає бланки заяви для призначення субсидій та декларації про доходи поштою», – додає Розенко.

У держави не вистачить грошей на субсидії для всіх – експерт

Валентин Землянський
Валентин Землянський

На думку експерта з енергетичних питань Валентина Землянського, у держави не вистачить грошей, щоб покрити ці субсидії. Мова йде про те, що на них претендуватимуть дві третини всього населення України, пояснює він. «24,5 мільярдів гривень недостатньо для покриття», – коментує експерт суму, виділену на субсидії для малозабезпечених громадян у Державному бюджеті України.

Землянський каже, що зараз урядовці підміняють поняття і називають реформами саме підвищення тарифів, а не модернізацію галузі.

«Ніякої трансформації в енергетичному секторі я не бачу. Тобто ми бачимо просто підняття тарифу, вартості послуги, які надають монополії. Ніяким ринком і реформами тут не пахне», – каже він.

Землянський додає, що, як експерт, він не проти підняття тарифів, однак вважає неприпустимим піднімати розцінки до межі, коли люди вже неспроможні платити.

У Мінрегіонбуді бачать прогрес у децентралізації

Незважаючи на такі ризики, Геннадій Зубко позитивно оцінює успіхи очолюваного ним Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Наразі ключовою реформою, що «запускає» решту фундаментальних перетворень в Україні, є децентралізація. Успіхи у цій галузі вже є, заявляє віце-прем’єр-міністр та міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

За його словами, після ухвалення державного кошторису на 2015 рік регіони вже відчули ефект від перерозподілу повноважень та бюджетів. Мова йде про те, пояснює Зубко, що кожна область відзвітувала про профіцит свого бюджету внаслідок децентралізації, тобто про перевищення доходів над видатками. Він додав, що саме база оподаткування нерухомості та землі зараз забезпечує місцевому самоврядуванню додаткові можливості.

«Ми надали сьогодні можливість робити бюджет більш прозорим. І більш розраховувати самому місцевому самоврядуванню в напрямку що робити, яким пріоритетом визначати. І найголовніше – яким чином збирати ці кошти», – пояснює переваги децентралізації для регіонів Зубко.

Згідно з даними Міністерства фінансів, найбільший профіцит місцевого бюджету мають місто Київ, а також Донецька та Харківська області. Найменший – Чернівецька, Волинська та Закарпатська області.

Ще одним важливим зрушенням, каже Зубко, є те, що кошти Державного фонду регіонального розвитку відтепер розподіляють не в ручному режимі, а автоматично – вираховуючи від кількості населення. Таким чином, 80% його бюджету витрачатимуться на регіональний розвиток області.

В областях відкриють офіси реформ

Аби зміни впроваджувались швидше, вже в квітні в обласних центрах відкриють офіси зі впровадження реформ, каже Зубко. За словами міністра, такі центри мають допомогти зі впровадженням нових для регіону правил у рамках децентралізації та передачі повноважень.

«З наступного місяця ми практично в кожній області відкриємо офіси впровадження реформ, які будуть не тільки просувати і давати експертні висновки, а також будуть займатися всіма реформами, які розпочаті в центрі», – роз’яснив Зубко.

Заступник Генерального секретаря ООН Хелен Кларк уже схвально оцінила цю ініціативу і назвала її «багатообіцяючою». За її словами, слід «навчати людей на місцях у контексті децентралізації, тому що дуже часто, коли передаються повноваження, люди не готові їх прийняти».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG