Доступність посилання

ТОП новини

У Биківні на меморіалі жертв тоталітаризму немає всіх прізвищ розстріляних українців – Шаповал


Виставка пам'яті жертв репресій у Биківні, ілюстраційне фото
Виставка пам'яті жертв репресій у Биківні, ілюстраційне фото

Українська частина меморіалу пам’яті жертв тоталітаризму на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» залишається частково незаповненою. Про це на науково-практичній конференції «Спільне минуле. Українці та поляки – жертви комуністичного терору» повідомив доктор історичних наук, професор Юрій Шаповал.

Генеральний директор Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Марина Громова пояснює це проблемами з фінансуванням.

«В генеральних планах розвитку заповідника було до 2014 року закінчити будівництво Національного меморіалу, в який входить і музей, і добудова центральної частини, і будова церкви. Кожен рік я звертаюсь до держави з проханням надати нам можливість добудувати меморіал. У нас є списки, які можна доповнити, але просто немає фінансів», – зазначає Громова.

За даними історика Шаповала, у Биківні поховано близько 35 тисяч жертв сталінського терору. Точних даних про поховання немає.

У вересні 2012 року президенти України і Польщі відкрили на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Міжнародний меморіал пам’яті жертв тоталітаризму.

«Биківнянські могили» – це найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій 1937–1941 років.

XS
SM
MD
LG