Доступність посилання

ТОП новини

Олігархів «відлучатимуть» від державних компаній – Уколов


Віктор Уколов
Віктор Уколов

Ситуація з Ігорем Коломойським – це чіткий сигнал іншим олігархам, вважає політолог Віктор Уколов. Про це він заявив в ефірі Радіо Свобода.


«Очевидно, що це є чіткий сигнал усім олігархам, не тільки Ігорю Коломойському, а так само Дмитру Фірташу, Рінату Ахметову, можливо, Віктору Пінчуку про те, що закінчилися часи Януковича і Кучми. Не буде більше України Кучми і України Януковича – буде нова Україна», – сказав Уколов.

На питання, з яких посад можна зняти інших олігархів, Віктор Уколов відповів, що їх будуть «відлучати від державних компаній».

«Фірташ, наприклад, має стосунок до облгазів. І зараз ідуть процеси, щоб вивести ці облгази зі власності Фірташа. Так само втратив вплив на державні підприємства Рінат Ахметов. Він більше не є монополістом в експорті електроенергії», – розповів політолог.

Президент України Петро Порошенко сьогодні задовільнив прохання Ігоря Коломойського про відставку з посади керівника Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Верховна Рада минулого тижня ухвалила зміни до закону про акціонерні товариства – знизила кворум для проведення загальних зборів акціонерів для всіх АТ, незалежно від їх виду власності до 50% + 1 акція. Держава володіє 50 + 1% акцій «Укрнафти», але регулярно мала труднощі з проведенням зборів акціонерів даної компанії (структури групи «Приват» Ігоря Коломойського, які контролюють 42% акцій «Укрнафти», найчастіше впливали на це). Ухвалення рішень щодо розподілу чистого прибутку і виплати дивідендів, щодо менеджменту були ускладнені. Підтримані парламентом зміни до закону про акціонерні товариства ці складнощі знімали.

Після цього 19 березня голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський приїхав до приміщення компанії «Укртранснафта», де перебував близько 6 годин. Коли Коломойський вийшов із офісу «Укртранснафти», журналіст Радіо Свобода запитав його, що голова Дніпропетровської облдержадміністрації робить вночі в офісі державного підприємства. У відповідь на це Коломойський обматюкав журналіста і запитав, чому той не цікавиться, як у компанію потрапили російські диверсанти.

Раніше цього дня наглядова рада «Укртранснафти»відсторонила Олександра Лазорка від здійснення повноважень голови правління компанії. У повідомленні «Нафтогазу», що контролює 100% акцій «Укртранснафти», не було вказано причини такого рішення.

XS
SM
MD
LG