Доступність посилання

ТОП новини

Керівник НАТО знову звертає увагу на загрозу з боку Росії


Єнс Столтенберґ під час перебування у Вашингтоні, 25 березня 2015 року
Єнс Столтенберґ під час перебування у Вашингтоні, 25 березня 2015 року

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявляє, що останні військові навчання, які провела Росія на півночі своєї території, є частиною ширшої картини Росії, яка становить загрозу світові.

Це Росія, що відповідальна за агресивні дії в Україні, що розширює свої військові можливості, проводить набагато більше навчань, ніж раніше, і готова вдаватися до сили, щоб змінювати кордони і анексовувати частини інших держав, сказав керівник НАТО, виступаючи в аналітичному центрі «Атлантична рада» у столиці США Вашингтоні.

За його словами, це причина для занепокоєння: Росія тепер менш передбачувана, менш прозора, готова і до постійних військових навчань, і до агресивних дій.

«Ми маємо за цим дуже уважно стежити, і це одна з причин, чому ми відповідаємо на це посиленням готовності наших сил, подвоєнням чисельності сил швидкого реагування і створенням командних пунктів НАТО в шести східноєвропейських країнах-членах, а також посиленням нашої військової присутності і збільшенням числа наших навчань», – сказав Столтенберґ.

Він наголосив на важливості внеску США в колективну оборону в Європі й на тому, що США посилюють свою військову присутність у Європі. «Я радо вітаю це, особливо посилення військової присутності США у східній частині НАТО», – наголосив керівник Північноатлантичного союзу.

Понад тиждень тому в Росії оголосили, що низка військових частин і з’єднань Балтійського флоту, Південного військового округу, повітряно-десантних військ Росії приведена в повну бойову готовність у перебігу командно-штабних тренувань і подальшого відпрацювання завдань практичного застосування військ на полігонах. У перебігу цих навчань, за деякими повідомленнями, Росія планувала перекинути стратегічні бомбардувальники-ракетоносці Ту-22М3, здатні нести ядерну зброю, до окупованого нею українського Криму.

Із весни минулого, 2014 року російські війська брали участь у низці великих маневрів, у тому числі біля кордонів із Україною і в окупованому Росією Криму. У керівництві НАТО вважають, що такі навчання дестабілізують ситуацію.

XS
SM
MD
LG