Доступність посилання

ТОП новини

За правову грамотність: кіноклуби Docudays – у Криму й у колоніях


Кіноклуби, засновані командою фестивалю Docudays UA, працюють із населенням, щоб підвищити їхню правову грамотність

Яна Борщ

64 просвітницькі кіноклуби зʼявилися в Україні за минулий рік. У 16 областях України і навіть в анексованому Росією Криму засновники цих кіноклубів – організатори фестивалю Docudays UA – намагаються підвищити правову грамотність і громадянську активність громадян за допомогою документальних фільмів.

У світі, де намагаються маніпулювати людиною в різних сферах життя, гарними ліками може бути документальне кіно, вважає керівник проекту «Кампанія за права людини в Україні з використанням інструментів Міжнародного фестивалю про права людини Docudays UA» Алла Тютюнник. Саме у рамках цієї кампанії минулого року в Україні почали відкривати просвітницькі кіноклуби.

Ідея створення мережі кіноклубів полягала якраз у тому, щоб захистити людей від маніпуляцій і допомогти їм розібратися, що є правдивим, а що – ні, за допомогою документального кіно. Але лише показу фільмів виявилося замало, говорить Тютюнник.

«Потрібен ще модератор, який зможе з різними аудиторіями по-різному обговорити це кіно, обговорити не лише сюжет, а й ті права людини, про які йдеться в цьому фільмі, документи, які гарантують ці права глядачам, провести якісь інтерактивні ігри з молоддю тощо», – зауважує Алла Тютюнник.

Для роботи з глядачами створили два методичні посібники для керівників та модераторів кіноклубів, що вміщують каталоги фільмів, сценарії їхніх обговорень та інтерактивних занять і т п.

Покази в Криму минули успішно

У 2014 році фестивальні кінопокази провели, зокрема, й у навчальних закладах анексованого Росією Криму. Олена Куценко, координатор створення кіноклубів Docudays UA у навчальних закладах Криму, розповідає: над програмою до показу на півострові довелося попрацювати – підібрати фільми, які б не ставили під загрозу саме проведення показів.

За словами Куценко, на пропозицію отримати фільми і продовжити роботу у цьому навчальному році у кримських навчальних закладах погодилися.

«У мене були налагоджені контакти з Міністерством освіти Криму і на 2014-15 навчальний рік я запропонувала їм програму розвитку медіа-просвіти в Криму, у якій також був прописаний мандрівний фестиваль документального кіно. Ця програма увійшла в план роботи Міністерства освіти Криму, все було підписано і розіслане в регіони, і тому коли я прийшла з фестивальними показами в школи, люди нормально відреагували, все пройшло добре», – говорить Олена Куценко.

Кіноклуби відкрили й у виправних закладах

Один із партнерів кампанії Docudays UA – Державна пенітенціарна служба України. Нині фестиваль триває також і в 26 установах виконання покарань, розповів Віталій Хведчук, начальник відділу соціально-психологічної роботи з засудженими апарату ДПтСУ. Це – установи всіх рівнів безпеки, говорить Хведчук, – і виховні, й установи, в яких відбувають покарання жінки. Відомство долучилося й до створення кіноклубів у слідчих ізоляторах.

За словами Віталія Хведчука, служба підтримує підвищення рівня правової просвіти засуджених і працює над поліпшенням умов утримання вʼязнів.

«Нам усім – суспільству, громадським організаціям, державним установам – необхідно думати про те, що пройде певний відрізок часу, і ті особи, які на даний час знаходяться в місцях позбавлення волі, у слідчих ізоляторах, знову повернуться в суспільство. І нам всім необхідно докладати всіх зусиль, щоб ці люди повернулися нормальними, правослухняними громадянами, і могли повноцінно виконувати всі свої обов’язки громадянина і вести правильний спосіб життя», – вважає Хведчук.

Фестиваль документального кіно Docudays UA триває у Києві до 27 березня. Цьогорічне гасло фестивалю – «Правдиве кіно захищає».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG