Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент схвалив позику Україні на 1,8 мільярда євро


©Shutterstock
©Shutterstock

Європейський парламент підтримав план Європейського союзу надати Україні позику обсягом в 1 мільярд 800 мільйонів євро.

За пропозицію Європейської комісії без змін проголосували 492 євродепутати, 107 були проти і 13 утрималися.

Як заявив доповідач у цій справі, євродепутат Ґабріелюс Ландсберґіс, результат голосування є «сильним політичним сигналом – і не тільки для України, що ЄС твердо підтримує її, але й для тих країн, що хотіли б розколоти нас у питанні допомоги Україні».

Євросоюз сам запозичить ці кошти на зовнішніх ринках і надасть їх Україні під той самий відсоток. Україна буде повинна повернути ці кошти протягом 15 років.

Умови надання цієї позики ще не узгоджені між ЄС і Україною. Але, наголошують у Євросоюзі, Україна в обмін на отримання позики буде повинна зобов’язатися здійснити програму реформ, розроблену так, щоб подолати фундаментальні слабкості, що привели Україну до нинішньої кризи. Проект угоди про надання позики згадує реформи бюджетного фінансування, протикорупційні заходи, зміни в адмініструванні податків, реформи енергетичного й фінансового сектору і заходи для поліпшення атмосфери ведення бізнесу.

Після укладення цієї угоди кошти будуть надходити просто до бюджету України. Дві третини узгодженої суми мали б надійти вже до кінця нинішнього, 2015 року, а останній транш – у першому кварталі наступного, 2016 року.

Крім того, всередині Європейського союзу залишається ще одна формальність – схвалення цього плану надати Україні позику Радою ЄС.

XS
SM
MD
LG