Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську вшановують пам’ять В’ячеслава Чорновола


Кілька сотень івано-франківців зібралися на віче, щоб ушанувати пам’ять багатолітнього політв’язня, лідера Народного руху України В’ячеслава Чорновола.

Розпочалося воно панахидою за загиблим 16 років тому Героєм України, яку відслужили священики, і покладанням квітів до погруддя Чорноволу в центрі міста, на початку вулиці, що носить його ім’я.

Як зазначив заступник міського голови Івано-Франківська Михайло Верес, «тогочасні керівники України після проголошення нашої незалежності пропонували Україні модель неукраїнської держави, а В’ячеслав Чорновіл весь час виступав проти такої моделі і говорив, що Україну неможливо побудувати, коли в основі українського державотворення не буде національна ідея». Промовець додав, що якби Чорновола обрали президентом, то «Україна пішла б європейським шляхом ще наприкінці минулого століття».

Народний депутат України першого демократичного скликання, соратник Чорновола Дмитро Захарук наголосив, що «нам бракує Чорновола», і назвав двох основних ворогів українського народу: «розбрат і зрадництво».

Заступник голови крайової організації Народного руху України, член центрального проводу НРУ Ярослав Єфімчук вважає, що потрібно встановити і назвати імена не лише вбивць Чорновола, а й замовників, бо «скільки розслідування не відкривалось, стільки його і закривали, і поновлювали, але так до логічного кінця не довели».

В’ячеслав Чорновіл загинув 25 березня 1999 року за нез’ясованих обставин в автокатастрофі під Києвом. Дехто з його соратників дотримується думки, що то було політичне вбивство.

XS
SM
MD
LG