Доступність посилання

ТОП новини

Микола Рідний та Сергій Жадан презентують книжку про події на сході України


Сергій Жадан читає вірші про події на Сході
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Goethe-Institut в Україні у співпраці з програмою «DAAD Artist-in-Berlin» презентували видання «Сліпа пляма». Книжка містить новий цикл поезій Сергія Жадана про події на сході України і людей, які їх переживають, та фотосерію робіт художника і куратора Миколи Рідного.

«Мені не подобається, що вся ця ситуація описувалася ззовні. Писали і говорили про людей загалом, про якісь відсотки. Не називалися імена – називалися населені пункти, кількість учасників в демонстраціях, військових операціях, кількість загиблих, поранених, полонених. Натомість, мені здається, дуже важливо, говорячи про війну, говорити про кожну людину, яка перебуває в цьому вимірі. Треба говорити про людей як окремих осіб. За таким принципом і будується мій цикл віршів», – розповів перед презентацією Сергій Жадан.

Книжка «Сліпа пляма» є продовженням німецько-українського проекту, що розпочався у травні 2014 року в Берліні. Тоді на фасаді одного з будинків у німецькій столиці Микола Рідний та Сергій Жадан втілили однойменний проект, що експонувався до 14 грудня 2014 року.

На банері великого формату було відтворено деталі фотографії, що зображувала стіну зруйнованого будинку в Луганську. Доповнювало зображення есе «Розстріляний музей» про зруйнований музей у Донецьку.

«Розстріляний музей» – есе Сергія Жадана в Берліні
«Розстріляний музей» – есе Сергія Жадана в Берліні

«Це не пряма реакція на війну. Для мене це щось глобальніше. Це про те, як ми бачимо війну, і те, як її висвітлюють ЗМІ. Справа в тому, що видима близькість не робить події ближчими і зрозумілішими для нас. Інформація часто є інструментом пропаганди. Відповідно суспільство не розуміє більше про події, а, навпаки, заплутується і розуміє менше. Тобто можна говорити про сліпоту суспільства. Цей процес породжує дві реакції: люди не бачать нічого, окрім війни, або, навпаки, – люди витісняють війну зі свого життя. Це співставне зі сліпотою у медичному значенні», – пояснив ідею проекту Микола Рідний.

Наступна презентація книжки «Сліпа пляма» відбудеться 28 березня в Літературному музеї Харкова.

XS
SM
MD
LG