Доступність посилання

ТОП новини

Арабські держави починають удари по позиціях шиїтських повстанців у Ємені


Демонстранти проти влади угруповання Хуті, яке захопило днями місто Таїз у Ємені, втікають від бойовиків, фото 23 березня 2015 року
Демонстранти проти влади угруповання Хуті, яке захопило днями місто Таїз у Ємені, втікають від бойовиків, фото 23 березня 2015 року

Саудівська Аравія і низка арабських держав регіону Перської затоки почали повітряні удари по позиціях шиїтських повстанців угруповання Хуті в Ємені.

Як повідомив у Вашингтоні посол Саудівської Аравії у США, в коаліції з метою «захистити і врятувати законну владу» президента Ємену Абед-Раббо Мансура Хаді беруть участь десять країн.

Як уточнив посол Адель аль-Джубейр, Саудівська Аравія консультувалася щодо цього з Вашингтоном, але США не взяли участі в цій коаліції.

Раніше в середу, 25 березня, президент Ємену Абед-Раббо Мансур Хаді, за повідомленнями, втік зі свого палацу в місті Адені через наступ шиїтських повстанців на це портове місто на півдні країни. Місце його нинішнього перебування невідоме.

Уранці в середу, 25 березня, повстанці з руху Хуті за підтримки частини урядових військ Ємену, яка перейшла на їхній бік, узяли під контроль базу військово-повітряних сил за 60 кілометрів від Адена і вже через кілька годин почали завдавати повітряних ударів по вірних президентові силах, які охороняли президентський комплекс в Адені. А захоплене повстанцями раніше державне телебачення Ємену оголосило за затримання президента країни винагороду, що в перерахунку становить майже 100 тисяч доларів.

Іще минулого місяця, в лютому, Абед-Раббо Мансур Хаді був змушений утекти зі столиці Ємену Сани, яку повстанці захопили ще у вересні минулого, 2014 року. Перед втечею повстанці змусили його і членів уряду оголосити про відставку, та після втечі керівники країни відкликали ті заяви.

У вівторок, 24 березня, президент Ємену звернувся до Ради безпеки ООН із закликом дати згоду на воєнне втручання «охочих країн» із метою «захистити Ємен».

Шиїтське угруповання «Ансар-Аллах», більше відоме як Хуті за іменем його ватажка Абдель-Малека аль-Хуті, діє в Ємені ще з 2004 року й останніми роками почало розширювати захоплені ним території. Нині воно контролює північно-західну, густо населену чверть Ємену зі столицею Саною; урядові країни нині підконтрольна зона навколо Адена, а також території центру і сходу країни, що їх значною мірою складають пустелі. Це угруповання, як вважають, має підтримку шиїтського Ірану. За оцінками, шиїти становлять близько 35–40 відсотків населення Ємену, переважно на північному заході країни, суніти ж – 60–65 відсотків.

Більшість країн Перської затоки переважно сунітські за вірою населення чи принаймні перебувають під владою сунітських династій.

XS
SM
MD
LG