Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: Крим перетворився на вільну від інакомислення територію


Amnesty International: «За рік окупації фактична влада Криму опанувала весь репресивний інструментарій, який є в арсеналі Росії»

У Криму згортається простір для критичних голосів на тлі викрадень, катувань та інших порушень прав людини, заявили на Кримському дні фестивалю Docudays UA правозахисні організації, серед яких Amnesty International в Україні, Кримська польова місія з прав людини і Центр інформації про права людини.

Як зауважив Красимір Янков, дослідник Amnesty International по Україні, в особливо скрутному становищі опинилися кримські татари, які від самого початку анексії відкрито заявляли про свою проукраїнську позицію.

«Для них стало майже неможливим організувати публічні й культурні заходи, Меджліс не визнається владою, а кримськотатарські ЗМІ перебувають під загрозою закриття. Створена атмосфера страху посилюється і через відсутність розслідувань резонансних випадків викрадень членів кримськотатарської спільноти», – цитує Янкова прес-служба Amnesty International в Україні.

«За рік після окупації фактична влада Криму опанувала весь репресивний інструментарій, який є в арсеналі законодавства і практик Росії, щоб придушити інакомислення на півострові. На незгодних, поміж іншого, чекають арешти, кримінальні переслідування та примусові видворення з Криму», – наголосив дослідник Amnesty International по Україні.

Голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик додає, що в цілому в Криму можна констатувати серйозні й системні проблеми у сфері свободи слова. «Серед них – впровадження законодавства про протидію екстремістській діяльності, кримінальна відповідальність за «заклики до сепаратизму», скорочення числа альтернативних джерел інформації, переслідування журналістів з боку правоохоронних органів і «кримської самооборони», – заявила Печончик.

Як наголосила заступник голови Кримської польової місії з прав людини Ольга Скрипник, системні обмеження свободи релігії майже призвели до ситуації, коли вільно існувати і діяти в Криму може лише православна церква Московського патріархату.

За даними правозахисників, щонайменше сім людей, серед яких шість кримських татар, були викрадені після анексії, їхня доля залишається невідомою. Один викрадений чоловік був знайдений мертвим зі слідами катувань.

Росія анексувала український Крим у березні минулого року.

XS
SM
MD
LG