Доступність посилання

ТОП новини

Команда Коломойського збирає дніпропетровців на «народне віче»


Анонсовані «збори громадян у Дніпропетровську» – віче за єдність країни, звіт чи старт «блоку Коломойського»?

Дніпропетровськ – У суботу в Дніпропетровську запланований масовий захід «на захист єдності України та на підтримку дніпропетровської команди». Організатори – посадовці й народні депутати, близькі до екс-голови Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського, спершу анонсували його як «нове народне віче», але потім перейменували на «збори громадян». Як стверджують політологи, для «команди Коломойського», яка, вочевидь, не збирається йти з політики, – це старт передвиборчої кампанії з прицілом на місцеві вибори восени. Тим часом Ігор Коломойський заявив, що у «дніпропетровської команди» немає конфлікту з президентом Порошенком.

Команда Коломойського збирає дніпропетровців на «народне віче»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Відставка голови Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського не стане приводом для скасування зборів жителів Дніпропетровська, запланованих на суботу, кажуть в оточенні мільярдера. Святослав Олійник, який був заступником Коломойського в облдержадміністрації, зазначає: навпаки, тепер цей захід відбудеться обов’язково. За його словами, команда Коломойського хоче використати зібрання, аби прозвітувати про роботу за рік. У ході зборів також запланували концерт.

Ці збори ми хочемо використати як прощання, не так прощання, як звіт перед людьми
Святослав Олійник

«Вони відбудуться. Тепер точно. Ми їх анонсуємо, запрошуємо людей, зокрема, з різних регіонів і різних країн, тому що ці збори ми хочемо використати як прощання, не так прощання, як звіт перед людьми. Рік працювали в адміністрації, у владі і треба гідно, нормально піти, щоб у людей залишилось почуття безпеки й спокою», – сказав Святослав Олійник.

«Небезпечне віче»?

Про підтримку й участь у зборах на Дніпропетровщині заявили представники низки громадських організацій. Проте у запланованого заходу є й критики. Керівник громадської організації «Народна воля Дніпра» Іван Маркевич закликає не брати участь у ньому. Він заявляє: захід може бути використаний в інтересах певних політичних кіл, не виключені й провокації.

Ми не підтримуємо це віче. Вважаємо, що проведення масових заходів за нинішньої ситуації в країні небезпечно. Ми пам’ятаємо «народне віче» 26 січня 2014 року під ОДА, коли мирна хода, яку очолювали люди Коломойського, закінчилась побиттям, кров’ю людей
Іван Маркевич

«Ми не підтримуємо це віче. Вважаємо, що проведення масових заходів за нинішньої ситуації в країні небезпечно. Ми не впевнені, що його не використають для «розхитування» ситуації в Україні, передусім проросійськими силами. З другого боку, нам не зрозумілі ті меседжі, ті посили, які будуть на мітингу, для чого збирають людей. Якщо збирають для вирішення особистих інтересів якихось кількох політиків, то це не є державницьким підходом. Ми пам’ятаємо «народне віче» 26 січня 2014 року під ОДА, коли мирна хода, яку очолювали люди Коломойського, закінчилась побиттям, кров’ю людей. Ніяких результатів тоді не було досягнуто, окрім того, що були побиті люди. Тому виникає питання, чи не буде повторення таких речей», – зауважив Іван Маркевич у коментарі Радіо Свобода.

«Старт виборів» і «захід без політичних наслідків» – політологи

Нове «народне віче» у Дніпропетровську не матиме ніяких політичних наслідків, переконаний політолог Віктор Пащенко. На його думку, для «команди Коломойського», яка, вочевидь, не збирається йти з політики, – це старт передвиборчої кампанії з прицілом на місцеві вибори восени.

Старт виборчої кампанії потенційного «блоку Коломойського». Той рівень електоральної підтримки, які в них є, не можна не використати
Віктор Пащенко

«Старт виборчої кампанії потенційного «блоку Коломойського». Показати просто підтримку цієї команди, щоб проти неї не розпочалися репресії. Якщо у них є амбіції, якщо вони хочуть (а є сумніви, чи вони цього хочуть) продовжити політичну боротьбу, то має розпочатись старт кампанії. Той рівень електоральної підтримки, які в них є, не можна не використати», – сказав, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, Віктор Пащенко.

Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов прогнозує, що заплановане на суботу зібрання має пройти в спокійному режимі, однак є певні ризики.

Скоріше за все, ніхто не буде йти на штурм. Але хоч би якась «тварина» не підкинула щось на кшталт вибухівки
Андрій Золотарьов

«Скоріше за все, ніхто не буде йти на штурм. Але хоч би якась «тварина» не підкинула щось на кшталт вибухівки, є ризик того, що хтось може скористатись такою нагодою, адже у Дніпропетровську ще такого не було, на відміну від Одеси, Харкова. Зараз мінімальні шанси на те, що це віче матиме якісь політичні наслідки. Зроблять акцію, відмітять – «провели», – сказав Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Заява СБУ

Тим часом у середу Служба безпеки України заявила, що попередила «провокацію, яка готувалась в Дніпропетровську під час так званого віче». За словами керівника відомства Валентина Наливайченка, «перевіряється причетність до організації цієї акції і провокаційних закликів представників Дніпропетровської ОДА».

Ми будемо захищати безпеку громадських акцій
Валентин Наливайченко

«Провокація, яка роздувалась, планувалась, в тому числі з можливим завезенням провокаторів проплачених з Луганської і Донецької областей, цей план зірваний. Якщо це будь-яка громадська акція, то ми будемо захищати якраз безпеку таких громадських акцій», – заявив Наливайченко.

Стосунки між головою СБУ і «дніпропетровською командою» загострились цього тижня після взаємних звинувачень у причетності до контрабанди товарів на територію, контрольовану озброєними сепаратистами. Приводом для заяв стало вбивство у Волновасі на Донеччині співробітника СБУ під час затримання фур із вантажем. У цьому злочині звинувачують колишнього бійця батальйону «Дніпро-1» та ДУК «Правий сектор».

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG